[C++] Zatrzymanie programu
Ostatnio zmodyfikowano 2010-07-29 07:46
MaKiPL Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Zatrzymanie programu » 2010-07-27 14:24:26 Witam, otóż, zacząłem się interesować językiem C++, ponieważ pisząc programy jako pliki wsadowe brakowało mi funkcji, oraz miejsca, chciałem więc sięgnąć po coś lepszego. Przeczytałem kilka lekcji, i już napotkałem pierwszy błąd... Nie wiem czemu... Ale taki kod jak: #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { cout << "Odwiedz nasza strone: http://ddt.pl" "\n" "To jest kolejny wiersz z informacja" "\n" "\n" "Nacisnij klawisz aby zamknac program"; } lub #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { cout << "Odwiedz nasza strone: http://ddt.pl" << endl << "To jest kolejny wiersz z informacja" << endl << endl << "Nacisnij klawisz aby zamknac program"; } Po prostu nie działa... Kod jest dobry, żaden błąd podczas kompilacji, ale niestety, po włączeniu programu, od razu się wyłącza... Próbowałem z funkcją getch(), ale nadal nic. /edit: Problem częściowo rozwiązany, musiałem napisać : getch();. Ale czemu nie działają te pierwsze dwa kody? |
|
lenrokskate |
» 2010-07-27 14:30:19 działają poprawnie, nie dopiszesz pauzy to nie ma pauzy. Kropka. |
|
ison |
» 2010-07-27 19:54:13 chodzi o to ze jeśli program dojdzie do końca funkcji to ją zakańcza. Jeśli funkcja main() się zakończy to również cały program się zakończy :) program działa poprawnie, wypisuje na ekran co trzeba i sie zakańcza, wykonuje to tak szybko że tego zwyczajnie nie zauważasz |
|
SeaMonster131 |
» 2010-07-27 21:24:59 Tak jak wyżej - musisz zatrzymać program żeby coś zobaczyć :) Poprawny kod wygląda tak: #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { cout << "Odwiedz nasza strone: http://ddt.pl" "\n" "To jest kolejny wiersz z informacja" "\n" "\n" "Nacisnij klawisz aby zamknac program"; system( "PAUSE" ); return 0; }
Skompiluj i teraz zobacz. Widzisz różnicę? :D Mam nadzieję że nie będą mi inni wypominać tego że napisałem cały kod, lecz dla początkującego na razie jest to chyba najlepsze wyjście, ponieważ nie wiem czy @MaKiPL wiedziałbym o co chodzi z tą pauzą. :) Musisz po prostu zapamiętać żeby każdy program kończył się "pauzą" ;) Powodzenia w dalszym programowaniu :) |
|
malan |
» 2010-07-27 21:42:22 Mam nadzieję że nie będą mi inni wypominać tego że napisałem cały kod
|
Tego nie, ale to: ... już tak ;p. @MaKiPL: Funkcji system się nie powinno używać, a jeżeli już to bardzo rzadko. |
|
SeaMonster131 |
» 2010-07-27 21:51:47 A tak apropo: czemu nie powinno się tego używać?? Bo że goto się nie powinno używać to wiem, ale że system to już nie :D |
|
michalp |
» 2010-07-27 21:58:24 W funkcji system nie ma nic złego, natomiast w wywołaniu z argumentem "PAUSE" to co innego bo tracisz na przenośności programu (chyba że dla każdego systemu dasz inne polecenie) |
|
SeaMonster131 |
» 2010-07-27 22:12:07 Aaa.. o tym to nie wiedziałem :) A tak przy okazji: problem można uznać chyba za rozwiązany? |
|
« 1 » 2 |