Dziwne zachowanie pętli for
Ostatnio zmodyfikowano 2018-10-08 16:11
mrxardas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dziwne zachowanie pętli for » 2018-10-08 15:48:19 Witam, nie rozumiem dlaczego kiedy wywołuje pętlę for(int i = 0; i <= 9999; i++) i sprawdzam cout << i << endl; zjada mi 0. Jeśli wywołam tą pętlę z parametrem warunkowym tylko < wszystko jest ok zero jest na początku. Poprawnie w obu przypadkach działa kiedy wywołam z mniejszym parametrem warunkowym np. 999. Czy ktoś może mnie oświecić czemu tak jest? |
|
Rashmistrz |
» 2018-10-08 16:07:00 Można prosić o ten fragment kodu w znacznikach [cpp] … [/cpp]? Ja wykonałem test i zrzuciłem do pliku: #include <iostream> int main() { for( int i = 0; i <= 9999; i++ ) std::cout << i << '\n'; } U mnie wszystko jest w porządku: 0 1 2 3 4 [+9994 more lines] Prawdopodobnie zlepia Ci się cały ciąg liczb, a jak wiadomo bufor konsoli ma ograniczoną wielkość, więc w końcu jest pełny i ma w sobie tylko ostatnie wypisania, które są wypisane kosztem pierwszych... |
|
mrxardas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2018-10-08 16:11:58 #include <iostream> using namespace std;
int main() { int a = 0; while( a <= 10000 ) { cout << a << endl; a++; } }
Ogólnie teraz sprawdziłem to na pętli while i mam to samo z tym że przy 10000 zabrało 1 i 2 a, to każda konsola na linuxie tak zlepia czy jest jakaś która tego nie zlepi? edit: dobra można to zmienić w ustawieniach konsoli wchodzi się w preferencje profili i zwiększa ograniczenia przewijania |
|
« 1 » |