R. 20 Funkcje, a słowo kluczowe return - problem z ustawieniami kompilatora
Ostatnio zmodyfikowano 2018-11-16 00:34
rottingham Temat założony przez niniejszego użytkownika |
R. 20 Funkcje, a słowo kluczowe return - problem z ustawieniami kompilatora » 2018-11-16 00:05:54 Cześć! Mam problem i ogromną prośbę o pomoc. Napisałem kod (zamieszczam go na końcu), który teoretycznie powinien wyrzucić błąd kompilatora: In function 'int funkcja(int)': warning: control reaches end of non-void function Zgodnie z sugestiami z kursu należy: "W menu wybrać pozycję Settings; następnie Compiler and debugger; Zaznaczyć opcję: Enable all compiler warnings (overrides every other setting) [-Wall] Zatwierdzić przyciskiem OK." U mnie po pierwsze opcja Compiler oraz Debugger są osobno. Po drugie po wybraniu opcji Compiler nie mogę zaznaczyć opcji Enable all compiler warnings (overrides every other setting) [-Wall]. Mam natomiast do wyboru opcję, która brzmi nieco inaczej: Enable all COMMON compiler warnings (overrides every other setting) [-Wall]. W czym tkwi problem i jak to naprawić? Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam. #include <iostream>
using namespace std;
int funkcja( int liczba ) { if( liczba > 10 ) return 0; }
int main() { funkcja( 9 ); cout << "Hello world!" << endl; return 0; }
|
|
pekfos |
» 2018-11-16 00:34:06 Problem tkwi między klawiaturą a krzesłem. Czasem po prostu trzeba pomyśleć przez chwilę co się robi, a nie wykonywać instrukcje co do każdej literki. |
|
« 1 » |