Nie rozumiem wskazników i struktur. Problem z zadaniem z rozdziału 45. Prośba o porade dotycząca dalszej drogi programowania
Ostatnio zmodyfikowano 2018-11-19 22:12
pekfos |
» 2018-11-19 22:12:23 Ta funkcja nie wiem, co znaczy, ale wiem, że bez niej funkcja „wypisz” wypisze tylko ostatnią podaną liczbę, ale nic poza tym nie rozumiem. |
To dopiero skok w logice. Bez tej funkcji, to dodajKoniec() nie będzie działać poprawnie. ale nie wiem, jak przechodzi po kolejnych wartościach, a nie wyświetla ciągle tej samej. |
Kolejne wywołania robią co innego, bo mają inne argumenty. Funkcja zwalnia pamieć, ale nie wiem, dlaczego tworzy się wskaźnik, a potem się tylko ten wskaźnik zwalnia. |
Nie ma żadnego 'zwalniania wskaźnika'. Wskaźnik to liczba. Tworzenie wskaźników nie ma nic do rzeczy, możesz sobie ich tam utworzyć 100 jeśli masz ochotę na klepanie kodu, ważne tylko by do delete trafiła wartość, która identyfikuje pamięć do zwolnienia. Taką wartość przechowuje się w zmiennych wskaźnikowych, tak samo jak 5 przechowujesz w zmiennej int. A Jeżeli chodzi o zadanie do tego zadania, tonie mam pojęcia jak funkcja dodaje liczby na koniec listy |
Zacząłeś post od 'już rozumiem jak działa funkcja', a kończysz na 'nie mam pojęcia, jak robi to, co robi'. Robi to tak, jak jest opisane w komentarzach. A jaki to ma efekt, narysuj sobie na kartce. |
|
1 « 2 » |