Program, który liczy ilość liter i wyrazów zawartych w pliku tekstowym
Ostatnio zmodyfikowano 2018-11-20 19:21
lolinhopl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program, który liczy ilość liter i wyrazów zawartych w pliku tekstowym » 2018-11-20 19:00:32 Witam, Potrzebuję pomocy drodzy internauci. Mam do napisania program, który liczy ilość liter oraz wyrazów zawartych w pliku tekstowym. Problem dotyczy tego iż, nie wiem jak ominąć zliczanie przecinków kropek oraz spacji. Program liczy wszystko okej jeżeleli w pliku tekstowym jest napisa "Ala ma kota i psa", ale jeżeli w pliku pojawi się napis: "Ala ma kota i psa ", lub "Ala ma kota i psa , " to sytuacja się od razu zmienia. Mój kod źródłowy: #include<fstream> #include<iostream> #include<string>
using namespace std;
int main() { ifstream dane; string plik; string slowo; int i = 0; int j = 0; int k = 0; char litera[ 101 ]; cout << "Podaj nazwe pliku \n"; getline( cin, plik ); dane.open( plik.c_str() ); while( !dane.eof() ) { dane >> slowo; i++; } dane.close(); dane.open( plik.c_str() ); while( !dane.eof() ) { dane >> litera[ j ]; k++; j++; } dane.close(); system( "cls" ); cout << "Liczba liter w pliku to: " << k - 1 << endl; cout << "Liczba slow w pliku to: " << i << endl; cin.get(); return 0; } |
|
pekfos |
» 2018-11-20 19:21:41 To co masz jest bez sensu. Do zliczania słów i liter nie potrzebujesz z pliku więcej niż jednego znaku naraz. |
|
« 1 » |