[VIII. Pętla for] Problem z ćwiczeniem trzecim
Ostatnio zmodyfikowano 2010-08-08 07:20
Graku Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[VIII. Pętla for] Problem z ćwiczeniem trzecim » 2010-08-01 18:29:48 Problem: nie wiem jak przedstawić wynik pionowo (druga pętla for)- nie ustawia się po kolei (chyba jak bym zmienił strukturę tablicy); oraz wartość w tablicy brana z aktualnego budżetu 50% i 10% - nie wiem jak to można wstawić do tablicy, żeby pierwsza pętla nic z niej nie robiła #include <iostream> #include <conio.h>
int main() { using namespace std; int poczatek; const int lata = 2; const int kwartaly = 4; int G, M, L, Z; cout << "Wprowadz budzet poczatkowy :"; cin >> poczatek; int tablica[ lata ][ kwartaly ] = { { 0, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0 } }; for( int i = 0; i <= 3; i++ ) { cout << "Wpisz kwote kwartału(1999) " << i + 1 << "\t"; cin >> tablica[ 0 ][ i ]; cout << "Wpisz kwote kwartału(2000) " << i + 1 << "\t"; cin >> tablica[ 1 ][ i ]; } cout << "\nKwartaly\t1999\t2000\n--------------------------------\n"; for( int i = 0; i <= 3; i++ ) { cout << "Kwaratl " << i + 1 << "\t" << tablica[ 0 ][ i ] << "\t"; cout << tablica[ 1 ][ i ] << "\n"; G += tablica[ 0 ][ i ]; Z += tablica[ 1 ][ i ]; }; M = poczatek + G; L = M + Z; cout << "\nBilans \t" << M << "\t" << L; getch(); return( 0 ); } |
|
TheLukon |
» 2010-08-01 22:34:44 Są to podstawy, więc sprubuj jeszcze raz zrobić to samemu. |
|
Graku Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-08-02 11:08:19 int tablica[ lata ][ kwartaly ] = { { 0, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0 } }; for( int i = 0; i <= 3; i++ ) { cout << "Wpisz kwote kwartału(1999) " << i + 1 << "\t"; cin >> tablica[ 0 ][ i ]; cout << "Wpisz kwote kwartału(2000) " << i + 1 << "\t"; cin >> tablica[ 1 ][ i ]; } ok pętle wprowadzania zrobiłem, coś nie wiem jak ustawić odpowiednie wartości te które miały byś procentem z aktualnego budżetu ;/ |
|
TheLukon |
» 2010-08-02 11:53:54 Po spojrzeniu na treść ćwiczenia, to tam jest troche inna treść niż ty chcesz zrobić. Podejrzewam więc że tamto już zrobiłeś? A teraz chcesz coś podobnego. |
|
ricardo83 |
» 2010-08-03 09:16:11 a moje pytanie odnosnie tego cwiczenia brzmi nastepujaco: czy podczas wprowadzania straty/zysku w procentach to ja mam sobie obliczyc ile to jest 10% z aktualnego kapitalu i wprowadzic konkretna wartosc czy program ma umozliwiac wprowadzanie % zysku/straty ?
Pozdrawiam |
|
GoldWolf |
» 2010-08-08 07:20:03 Chodzi o to by program policzył wszystko to co zostało zawarte w treści. Czyli ty piszesz tak program by dane zawarte w tablicach zostały obliczone i zapisane również w tablicach.
Podaj z jakim budżetem firma wchodzi na rynek w roku 2001, oraz dane dotyczące strat i zysków dla poszczególnych kwartałów w danym roku i bilans dla danego roku. Czyli wszystko ma policzyć program, zadanie pozostawia ci wolną rękę, jak to wykonasz. Najważniejsze to osiągnąć odpowiedni wynik. |
|
« 1 » |