R. 35 - zadanie domowe ppkt. 2 - wykomentowanie wiersza
Ostatnio zmodyfikowano 2019-01-17 22:16
rottingham Temat założony przez niniejszego użytkownika |
R. 35 - zadanie domowe ppkt. 2 - wykomentowanie wiersza » 2019-01-14 23:06:14 Cześć! Moje pytanie będzie tym razem z cyklu tych idiotycznych. Ale przechodząc do rzeczy. W zadaniu domowym z rozdziału 35 w ppkt. 2 mamy polecenie: Przetestuj szybkość działania napisanego wcześniej programu na dowolnym pliku, który zajmuje co najmniej kilka MB. Wykomentuj wiersz odpowiedzialny za wypisywanie odczytanego znaku na ekranie. |
Co znaczy wykomentować? Czy komentarz niżej spełnia wymagane zadanie? Zdaje się jakby to było jednak za proste. for( streampos pozycjaStartowa = 0; !plik.eof(); pozycjaStartowa += 3 ) { plik.seekg( pozycjaStartowa ); plik >> znak; cout << znak; }
Pozdrawiam! |
|
pekfos |
» 2019-01-14 23:10:13 Wykomentuj znaczy zmień na Czyli po prostu wyłącz kod z użycia bez usuwania go. |
|
» 2019-01-14 23:12:28 Rozumiem, dziękuję za informację. Rozumiem, że celem tej lekcji było pokazanie jak zmienia się czas wykonania operacji bez komendy cout << znak; ? Czy ogólnie zrobiłem dobry kod czy da się lepiej na tym etapie? |
|
pekfos |
» 2019-01-14 23:19:37 Oryginalnie pytanie mówiło o pliku multimedialnym, ale zmieniłem na po prostu duży plik (bo się ludzie pytali co to jest plik multimedialny). Taki plik nie będzie tekstowy i wypisywanie go do konsoli nie ma większego sensu. A przynajmniej zgaduję, że o to chodziło. Jakbyś chciał przetestować, jak wolne jest wypisywanie tekstu na konsolę, to można to zrobić dużo prościej, bez użycia plików. |
|
» 2019-01-14 23:32:33 Jakbyś chciał przetestować, jak wolne jest wypisywanie tekstu na konsolę, to można to zrobić dużo prościej, bez użycia plików. |
A w jaki sposób można to zrobić? |
|
pekfos |
» 2019-01-14 23:53:34 for( int i = 0; i < 10000; ++i ) std::cout << "test"; Porównaj sobie z zapisem do pliku. |
|
» 2019-01-17 22:16:59 Dzięki za objaśnienia. Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam. |
|
« 1 » |