Funka edycji rekordów w pliku tekstowym przez program bez użycia tablic pomocniczych.
Ostatnio zmodyfikowano 2019-01-21 18:30
KingTheRock Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Funka edycji rekordów w pliku tekstowym przez program bez użycia tablic pomocniczych. » 2019-01-21 00:45:36 Cześć, mam problem z napisaniem funkcji która pozwoli na edycję 6 rekordów w pliku tekstowym. Mam do napisania program na zaliczenie, jest to quiz który losuje 20 pytań z pliku tekstowego oraz umożliwia edycję wybranego pytania. Do dokończenia tego programu potrzebuję ostatniej funkcji, która właśnie umożliwi edycję pytania. Tak wygląda przykładowe pytanie z pliku: 7. Cechy charakterystyczne metali to: kationy metalu tworza siec krystaliczna metal moze byc cegla wszystkie odpowiedzi sa poprawne w czasie elektryzowania ladunki przemieszczaja sie d
|
Myślałem bo zrobić to sposobem wczytania, edycji i zapisania rekordu, a to wszystko odbywałoby się w pętli. Niestety po wczytaniu rekordu przez getline nie wiem jak to dokończyć. Z góry za pomoc dziękuję |
|
YooSy |
» 2019-01-21 05:56:03 Poniższe zadziała dla POD. 1. Zapamiętać pozycję wskaźnika pliku przed odczytem danych. 2. Edycja danych. 3. Cofnięcie wskaźnika do pozycji sprzed odczytu. Nadpisanie danych.
Dla danych o różnej długości już nie jest tak kolorowo i trzeba będzie odczytywać od rzadanych danych do końca pliku. Edytować potrzebne dane i napisać.
W przypadku tak małej ilości danych (20 rekordów), pobierz wszystkie dane do tablicy. Edytuj dane i zapisz do pliku.
|
|
KingTheRock Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2019-01-21 15:32:21 Trochę nie sprecyzowałem, cały plik tekstowy posiada 100 pytań czyli łącznie 600 rekordów. W zadaniu nie mogę używać tablic co komplikuje trochę Twoją radę. |
|
pekfos |
» 2019-01-21 18:30:20 Zapisz dane po zmodyfikowaniu w osobnym pliku. cały plik tekstowy posiada 100 pytań czyli łącznie 600 rekordów. |
A pozostałe 500 rekordów to co? Chyba błędnie używasz terminu 'rekord'. |
|
« 1 » |