Moja pierwsza gra 2D- jak się za to zabrać?
Ostatnio zmodyfikowano 2010-08-05 21:40
madmike44 |
» 2010-08-05 10:54:09 O to mi dokładnie chodziło - na prostych aplikacjach uczyć się wszystkich potrzebnych rzeczy i pisać coraz bardziej złożone programy :) |
|
Handy90 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-08-05 11:05:58 Jak zawsze schodzicie z tematu:) Chodziło mi o odpowiedz jasną i rzetelną taką jak udzielił mi Piotrek. Ja mam czas, mogę nawet 20 lat ją pisać bo hiper mega programistą i tak pewnie nie będę bo trochę późno zacząłem się w to bawić. Pewnie nikt z was nie orientuje się jak taki silnik wygląda i klient bo kto z was poważnych ludzi gra w takie coś. Tu zamieszczam link do przykładowego silnika http://www.otsoft.pl/?frontpage=download&p=229 . Ja za dużo z tego kodu nie rozumiem bo jak napisałem raczkuje w tej kwestii. Dzięki za wszystkie pozytywne opinie i te nie xD |
|
lenrokskate |
» 2010-08-05 11:23:25 ja zaczynałem swoją przygodę z programowaniem od OTSów (skrypty lua xD) i własnie od otsoftu :) |
|
» 2010-08-05 11:53:24 lenrokskate to powiedz coś więcej jeśli potrafisz dodać w swoim silniku hm... nie wiem system warów czy coś takiego. Jeśli ogarniasz C++ i wszystko co jest związane właśnie z ots. Napisz ile się tym zajmujesz(programowaniem)i ile masz lat. Wiem każdy jest inny i nie mówię, że po tym czasie będę pisał jak ty. |
|
DejaVu |
» 2010-08-05 12:30:34 Taką tibię da się napisać w rok bez problemów jak ma się wiedzę (to tak na marginesie). :) Tibia nie jest grą stricte czasu rzeczywistego co znacznie ułatwia pisanie jakichkolwiek algorytmów. Niemniej jednak doświadczenie sugeruje się zdobywać stopniowo, chociażby poprzez zapis i odczyt aktualnego stanu gry typu singleplayer. |
|
ison |
» 2010-08-05 12:51:40 @Piotr Szawdyński z tego co mi wiadomo to ta gra jest czasu rzeczywistego ale moge sie mylic @Handy90 zacznij od podstaw, póki co nie planuj robienia żadnej gry bo sam się zniechęcisz |
|
» 2010-08-05 12:55:14 Ok, rozumiem. |
|
ison |
» 2010-08-05 12:58:49 poszukaj jakiegoś kursu C++ w internecie, zacznij ogarniać podstawy. Zobaczysz że im dłużej się będziesz uczył tym bardziej interesujące rzeczy będziesz mógł robić. Przykładowo po miesiącu nauki pewnie będziesz już w stanie napisać jakąś ciekawą grę w konsoli ;) Jeśli bardzo się rwiesz do robienia aplikacji okienkowych (tzn z grafiką) to polecam na początek bibliotekę Allegro (nie, nie chodzi tutaj o allegro.pl) (na ddt masz fajny kurs). Niezwykle prosta biblioteka. Życzę powodzenia w nauce :) |
|
1 « 2 » 3 |