Zadanie i kod do analizy/poprawy
Ostatnio zmodyfikowano 2019-02-22 14:49
Mamcia Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie i kod do analizy/poprawy » 2019-02-22 09:25:42 Witam serdecznie, mam takie zadanie: http://solve.edu.pl/contests/download_desc/2011Dany jest graf nieskierowany. Sprawdź jego spójność. W pierwszej linii wejścia dana jest liczba zestawów danych. Każdy zestaw składa się z liczb N i M, które oznaczają liczbę wierzchołków oraz krawędzi grafu. Następnie danych jest M linii, a w każdej z nich liczby A,B, które oznaczają, że istnieje krawędź między wierzchołkami A oraz B. Dla każdego testu należy wypisać TAK, je˙zeli graf jest spójny lub NIE w przeciwnym wypadku. Mam napisany taki kod, niestety nie działa poprawnie. Może ktoś widzi błąd i pomoże poprawić? Ten przechodzi dwa testy z pięciu: #include <bits/stdc++.h> using namespace std; vector < int > graf[ 1000001 ];
bool odw[ 1000005 ]; int tops2 = 0; bool cohesion[ 1000005 ]; void DFS( int v ) { odw[ v ] = true; tops2++; for( int i = 0; i < graf[ v ].size(); i++ ) { if( !odw[ graf[ v ][ i ] ] ) { DFS( graf[ v ][ i ] ); } } } int main() { ios_base::sync_with_stdio( false ); cin.tie( 0 ); cout.tie( 0 ); int zestawy, tops, edges; cin >> zestawy; for( int i = 0; i < zestawy; ++i ) { tops2 = 0; cin >> tops >> edges; for( int j = 0; j < edges; j++ ) { int a, b; cin >> a >> b; graf[ a ].push_back( b ); graf[ b ].push_back( a ); } DFS( 1 ); if( tops2 == tops ) { cohesion[ i ] = true; } } for( int i = 0; i < zestawy; ++i ) { if( cohesion[ i ] ) cout << "TAK\n"; else cout << "NIE\n"; } return 0; } Prawdopodobnie nie czyści graf po teście ale nie wiem jak to zrobić dokładnie i czy miejsce, które sugeruję w kodzie jest dobre? Jak dodam: for( int i = 1; i <= tops; i++ ) graf[ i ].clear();
to mi się wysypuje i mam: Segmentation fault :-( |
|
pekfos |
» 2019-02-22 13:09:34 A nie przechodzi testu, bo..? Zła odpowiedź? Błąd wykonania? Twój rekurencyjny DFS nie jest właściwym podejściem dla tak potencjalnie dużych danych. Dla grafu który jest N-elementową ścieżką dla maksymalnego dozwolonego w zadaniu N, twój program się pewnie wysypie. Koniecznie zapoznaj się też z Mam problem z zadaniem ze SPOJa. |
|
» 2019-02-22 13:16:08 Przechodzi dwa testy z pięciu, na trzecim teście mam błędną odpowiedź. 10^6 to nie jest przecież jakaś wielka liczba.
|
|
pekfos |
» 2019-02-22 13:20:18 10^6 to nie jest przecież jakaś wielka liczba. |
Zakład? int main() { for( int i = 1; i < 1000000; ++i ) graf[ i ].push_back( i + 1 ); DFS( 1 ); return 0; } |
|
» 2019-02-22 13:25:22 To co powinienem zrobić ? |
|
pekfos |
» 2019-02-22 13:28:07 Nie używać rekurencji. |
|
» 2019-02-22 13:48:37 cholercia czyli iteracja? nie wiem czy ogarnę :-) Może ktoś jest w stanie pomóc w zmianie rekurencji w moim kodzie na iterację ? |
|
pekfos |
» 2019-02-22 13:57:50 W takim prostym algorytmie to trywialne. Zamiast wywoływać funkcję rekurencyjnie, zapisuj argument do jakiegoś kontenera. Algorytm zaczyna ze startową wartością w kontenerze i wykonuje się tak długo, aż kontener będzie pusty. Dla BFS kontener powinien się zachowywać jak kolejka, a dla DFS jak stos. |
|
« 1 » 2 |