Poziom 1 Lekcja 8 Zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2019-03-19 20:40
DanShark Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Poziom 1 Lekcja 8 Zadanie domowe » 2019-03-18 16:11:17 Cześć.
Mam problem ze zrozumieniem rozwiązania zadania domowego. Pewnie czegoś nie doczytałem albo zrozumiałem na opak bo jestem zielony w C++.
Kod z zadania:
#include <iostream> int main() { std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl; return 0; }
Moje rozwiązanie nr.1:
#include <iostream> int main() { std::cout << "Liczba = " << 123 << std::endl; return 0; }
Kompilator nie wykrywa błędów i w konsoli wyświetla się: Liczba = 123.
Rozwiązanie nr.2:
# include <iostream> int main() { int zmienna; unsigned int Liczba;
Liczba = 123;
std::cout << "Liczba = " << 123 << std::endl; return 0; }
Efekt dokładnie ten sam w konsoli wyświetla się: Liczba = 123
I teraz pytanie. Dlaczego efekt pierwszego rozwiązania jest taki sam jak drugiego. Pierwsze wydaje mi się nielogiczne. No bo jak? Ot tak sobie wpisałem liczbę i już?
Dzięki z góry za wyjaśnienia. |
|
Rashmistrz |
» 2019-03-18 17:13:10 Literał – jednostka leksykalna reprezentująca ustaloną wartość (liczbową, tekstową itp.) wpisaną przez programistę bezpośrednio w danym miejscu w kod programu. Dlaczego efekt pierwszego rozwiązania jest taki sam jak drugiego[?]. |
Zmienna posiada taką samą wartość co literał. Używasz literału do przypisania zmiennej wartości. Pierwsze wydaje mi się nielogiczne. No bo jak? |
W standardzie można znaleźć masę ciekawostek i na pewno znajdzie się na wszystko wyjaśnienie. Ot tak sobie wpisałem liczbę i już? |
Jak widać... Tak. |
|
DanShark Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2019-03-19 20:40:12 Dzięki za odpowiedź.
Czyli z tego co wyczytalem o Literałach to w moim przypadku Literałem jest "123"?
Właśnie zauważyłem, że wiele rzeczy można zapisać na różne sposoby. I po prostu byłem dość zaskoczony, że można to tak prosto zapisać. |
|
« 1 » |