WinAPI - Skompilowany program uruchamia się w dwuch oknach
Ostatnio zmodyfikowano 2019-03-25 14:27
johnc Temat założony przez niniejszego użytkownika |
WinAPI - Skompilowany program uruchamia się w dwuch oknach » 2019-03-25 13:49:46 Witam Jestem po pierwszej lekcji z WinAPI c++ i od 3 dni próbuję się dowiedzieć dlaczego skompilowany program uruchamia mi się w dwuch oknach - widwsowym i konsolowym. Na warsztat wziąłem przykład z 1 lekcji tworzenia okna windows.
Do kompilacji używam Dev-C++. Wcześniej robiłem wszystko na konsolę.
To napewno coś trywialnego, ale będę wdzięczny za pomoc.
|
|
pekfos |
» 2019-03-25 14:10:01 WinAPI to tylko dodatek, dzięki któremu tworzysz nowe okno i możesz robić z nim rzeczy. Okno konsolowe masz zawsze na start, chyba że je wyłączysz na etapie kompilacji programu. W GCC (którego najpewniej używasz w Devie) możesz wyłączyć okno konsoli opcją linkera -mwindows. |
|
johnc Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2019-03-25 14:19:33 Jesteś wielki! Dzięki!
Teraz ale przy kompilacji pojawia się ostrzeżenie: [Warning] deprecated conversion from string constant to 'LPSTR {aka char*}' [-Wwrite-strings]
dla linii: LPSTR NazwaKlasy = "Klasa Okienka";
Co to ma jedno z drugim?
|
|
jankowalski25 |
» 2019-03-25 14:27:31 Jeden temat = jeden problem. Użyj LPCSTR zamiast LPSTR. Taki sam błąd otrzymasz pisząc char * napis = "hello"; . Napis jest stały, więc używany typ powinien to uwzględniać. Dlatego const char * napis = "hello"; już będzie poprawne. |
|
« 1 » |