Przeniesienie elementow z jednej do drugiej tablicy
Ostatnio zmodyfikowano 2019-04-28 14:28
leti67 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Przeniesienie elementow z jednej do drugiej tablicy » 2019-04-28 11:21:18 Mam problem z zadaniem: Tablicę A[n][n] (n - stała) wypełnić liczbami losowymi całkowitymi z zakresu <D, G> (D, G - stałe) i wydrukować ją wierszami. 1. Wydrukować średnią elementów leżących na głównej przekątnej tablicy A. 2. Utworzyć tablicę dynamiczną jednowymiarową B zawierającą tylko te elementy z kolejnych wierszy tablicy A, które leżą nad główną przekątną tej tablicy i są większe od średniej elementów z głównej przekątnej.Wydrukować. A konkretnie z częścią z przeniesieniem elementów z nad głownej przekątnej wiekszych od sredniej do tablicy B. Wstawiam to co na razie zostało napisane. Z góry przepraszam za jakies blędy początkującego. #include <cstdlib> #include <iostream> #include <iomanip> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
const int n = 4, D = - 5, G = 9;
int main() { int A[ n ][ n ]; srand( time( 0 ) ); for( int i = 0; i < n; i++ ) { for( int j = 0; j < n; j++ ) A[ i ][ j ] = D + rand() %( G + 1 - D ); } for( int i = 0; i < n; i++ ) { for( int j = 0; j < n; j++ ) cout << setw( 5 ) << A[ i ][ j ]; cout << endl; } int suma = 0; double srednia = 0; for( int i = 0; i < n; i++ ) { suma = suma + A[ i ][ i ]; srednia = double( suma ) / n; } cout << "Srednia elementow na glownej przekatnej jest rowna: " << srednia << endl; int * B; int b = 6; B = new int[ b ]; for( int i = 0; i <( n - 1 ); i++ ) { for( int j =( i + 1 ); j < n; j++ ) { } }
Niestety nie wiem jaki warunek tutaj postawić, bo każdy jaki był postawiony działał źle. |
|
pekfos |
» 2019-04-28 14:28:33 Niestety nie wiem jaki warunek tutaj postawić, bo każdy jaki był postawiony działał źle. |
I gdzie masz ten zły warunek..? Jak masz problem z błędnie działającym kodem, to podawaj błędnie działający kod. W przeciwnym razie twoje "próbowałem różnych rzeczy" jest nieodróżnialne od przypadku, w którym jesteś zbyt leniwy by chociaż spróbować. Warunek jest podany dosłownie w treści zadania: i są większe od średniej elementów z głównej przekątnej |
i nie bardzo widzę, jak można go zapisać błędnie. A konkretnie z częścią z przeniesieniem elementów z nad głownej przekątnej wiekszych od sredniej do tablicy B. |
Być może ułatwieniem będzie, że nie musisz wypełnić tablicy w całości. W najgorszym przypadku, wszystkie liczby nad przekątną znajdą się w tej tablicy i taki rozmiar możesz zaalokować. Przede wszystkim takie oszacowanie daje stały rozmiar, więc nie musisz alokować tablicy dynamicznie. |
|
« 1 » |