Czy pobrane liczby są pierwsze? Zadanie.
Ostatnio zmodyfikowano 2019-11-25 21:23
elsiete92 Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Czy pobrane liczby są pierwsze? Zadanie. » 2019-11-25 12:46:19 Witam, mam taką treść zadania:  Zadanie Dla podanych na wejściu liczb rozstrzygnij, czy są one pierwsze, czy złożone Wejście W pierwszej linii wejścia znajduje się liczba t (1 <= t <= 500), oznaczająca ilość przypadków testowych. W kolejnych t liniach znajdują się liczby z przedziału <2, 2^31-1>. Wyjście Dla każdej liczby należy wypisać "YES" jeśli jest pierwsza, "NO" jeśli jest złożona. Przykład Dla danych wejściowych 6 2 3 4 5 6 7 poprawną odpowiedzią jest YES YES NO YES NO YES #include <iostream>
  using namespace std;
  bool pierwsza( int n ); long tab[ 500 ];
  int main() {     int t;          cin >> t;          for( int i = 0; i < t; i++ ) {         cin >> tab[ i ];     }     for( int i = 0; i < t; i++ ) {         if( pierwsza( tab[ i ] ) ) {             cout << "YES" << endl;         } else { cout << "NO" << endl; }     }     return 0; } bool pierwsza( int n ) {     if( n < 2 ) {         return false; }     for( int i = 2; i * i <= n; i++ ) {         if( n % i == 0 ) {             return false;         }     }     return true; }
  Tak to zrobiłem, podaje poprawna wartość, jednak kompilator sprawdzający zadanie wywala błędną odpowiedź, ktoś wskaże właściwą droge?:)   | 
 | 
pekfos  | 
» 2019-11-25 17:06:08  | 
 | 
» 2019-11-25 19:33:23 No tak nie sprawdziłem dokładnie, czy ktoś może mi powiedzieć gdzie jest błąd i czy można to zrobić bez tablic, by najpierw pobrać wszystkie liczby i następnie wyświetlić wynik?   | 
 | 
pekfos  | 
» 2019-11-25 19:57:29 | No tak nie sprawdziłem dokładnie, czy ktoś może mi powiedzieć gdzie jest błąd |  
 To jakbyś w ogóle nie testował. Co dokładnie cię powstrzymuje przed prześledzeniem działania programu dla liczby 15? | czy można to zrobić bez tablic, by najpierw pobrać wszystkie liczby i następnie wyświetlić wynik? |  
 Tak. I nie. Mam problem z zadaniem ze SPOJa | 
 | 
» 2019-11-25 21:23:58 Ok, poprawione.   | 
 | 
|  « 1 »  |