Rozdział 18 - zadanie domowe , sumowanie liczby
Ostatnio zmodyfikowano 2019-12-19 08:41
Seba_S Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 18 - zadanie domowe , sumowanie liczby » 2019-12-18 18:50:42 Hej, trochę siedziałem nad tym zadaniem ale ewidentnie wychodzi mi jakaś ogromna liczba. Poniżej wklejam kod Program chciałem stworzyć z funkcja #include<iostream> #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
int losowanie() { int liczba; liczba = rand() % 7 + 4; return liczba; }
int main() { srand( time( NULL ) ); std::cout << "LOSOWANIE liczb z zakresu od 4 do 10" << std::endl; std::cout << "Losowanie odbedzie sie 999 razy" << std::endl; std::cout << std::endl; int liczba[ 999 ]; int licznik = 0; int suma; int a = 0; do { liczba[ licznik ] = losowanie(); std::cout << "liczba." << a + 1 << " - " << liczba[ licznik ] << std::endl; licznik++; a++; suma += liczba[ licznik ]; } while( licznik < 999 ); std::cout << "Suma 999 liczb wynosi: " << suma << std::endl; return 0; }
|
|
pekfos |
» 2019-12-18 19:33:37 suma jest niezainicjalizowana. |
|
Seba_S Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2019-12-19 07:13:47 @pekfos chyba dalej nie rozumiem , zadeklarowałem sumę = 0 wywołałem ja: do { liczba[ licznik ] = losowanie(); std::cout << "liczba." << a + 1 << " - " << liczba[ licznik ] << std::endl; licznik++; a++; suma = suma + liczba[ licznik ]; } while( licznik < 999 );
std::cout << "Suma 999 liczb wynosi: " << suma << std::endl;
i dalej nic... tzn liczba ogromna sprawdziłem jeszcze ta moja sumę poprzez proste działanie .... suma = suma + liczba[ licznik ]; } while( licznik < 999 );
std::cout << liczba[ 0 ] + liczba[ 1 ];
std::cout << "Suma 999 liczb wynosi: " << suma << std::endl;
i wychodzi dobrze czuje ze wale głową w ścianę... |
|
nanoant20 |
» 2019-12-19 08:41:48 najpierw suma += ... a później inkrementacja licznik++; zamień miejscami
suma += liczba[ licznik ]; // czyli suma += tab[0] licznik++;
|
|
« 1 » |