Bartex321 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
tabela w qt » 2020-01-14 11:15:57 tworzę table widget w qt, jednak mam problem ze znikającymi danymi: QVector < QVector < QTableWidgetItem >> tablica; QVector < QTableWidgetItem > wiersz; QTableWidgetItem komorka( "X" );
void MainWindow::on_pushButton_clicked() { ui->tableWidget->setColumnCount( ui->tableWidget->columnCount() + 1 ); for( int i = 0; i < ui->tableWidget->rowCount(); i++ ) { tablica[ i ].push_back( komorka ); ui->tableWidget->setItem( i, ui->tableWidget->columnCount() - 1, & tablica[ i ][ ui->tableWidget->columnCount() - 1 ] ); } }
void MainWindow::on_pushButton_2_clicked() { ui->tableWidget->setRowCount( ui->tableWidget->rowCount() + 1 ); for( int i = 0; i < ui->tableWidget->columnCount(); i++ ) wiersz.push_back( komorka ); tablica.push_back( wiersz ); for( int i = 0; i < ui->tableWidget->columnCount(); i++ ) ui->tableWidget->setItem( ui->tableWidget->rowCount() - 1, i, & tablica[ ui->tableWidget->rowCount() - 1 ][ i ] ); }
To jest kod obsługujący przycisk dodaj kolumnę oraz dodaj wiersz, niestety o ile dodawanie wierszy działa, to przy dodawaniu kolumn czasami znikają dane z jednego z wierszy(jeśli ktoś posiada qt creator to można przetestować, wystarczy stworzyć projekt oraz dodać tabele i dwa przyciski w trybie designu). Może się mylę, jednak według mnie jest to spowodowane tym, że vektor czasami zmienia miejsce na dysku(gdy w obecnej lokalizacji brakuje miejsca, a ja chcę dodać element), a wskaźniki mające pokazywać ten wektor, się nie zmieniają(linia 11 i 24 - ustawiam je tylko raz przy dodawaniu wiersza/kolumny). Próbowałem rozwiązać ten problem za każdym razem ustawiając wszystkie wskaźniki od nowa, niestety jest to zdecydowanie zbyt długie przy dużej tabeli(choć działa). Bardzo proszę o jakiś pomysł :) |
|
nanoant20 |
» 2020-01-14 12:22:38 nie jestem kompetentny i nie znam się na qt ale ten zapis QVector < QVector < QTableWidgetItem >> tablica; mówi, że jest to tablica tablic czyli matrix 2D zapis do tablicy 2d mógłby wyglądać np. coś w tym stylu QVector < QVector < QTableWidgetItem >> tablica; ui->tableWidget->setRowCount( 6 ); ui->tableWidget->setColumnCount( 6 ); for( int i = 0; i < ui->tableWidget->rowCount(); ++i ) { QVector < QTableWidgetItem > wiersz; for( int j = 0; j < ui->tableWidget->columnCount(); ++j ) { wiersz.push_back( komorka ); } tablica.push_back( wiersz ); }
powinien wystarczyć 1 button i 2 petle for U ciebie są 2 funkcje: 1-a dodaje wiersze a 2-ga dodaje kolumny |
|
» 2020-01-14 12:46:32 QVector < QVector < QTableWidgetItem >> tablica; vektor, którego każdy element jest vektorem, którego każdy element jest QTableWidgetItemem(taka rozszerzalna w każdą stronę 2-wymiarowa tablica) np.: 2.1 to tablica[2][1] 1.1 1.2 1.3 2.1 3.1 3.2 3.3 3.4
Co do twojego kodu: 1. Potrzeba mi oddzielne przyciski do dodawania kolumn i wierszy, 2. Nie odniosłeś się zupełnie do problemu: Aby stworzyć tabelę w qt, oprócz wskazania liczby wierszy i kolumn potrzeba każdej komórce przyporządkować QTableWidgetItem(każdej inny), dlatego tworzę ten vektor o nazwie tablica(są w nim QTableWidgetItem-y dla każdej komórki w tabeli), niestety przyporządkowuje się to przez wskaźnik:
ui->tableWidget->setItem(ui->tableWidget->rowCount() - 1, i, &tablica[ui->tableWidget->rowCount() - 1]); tabela->ustawItem(ostatni wiersz, i-ta kolumna, wskaźnik na item[ostatni wiersz][i-ta kolumna])
Problem jest taki, że vektor zmienia swoje położenie na dysku, a wskaźnik się nie zmienia i wskazuje na nic, przez co z komórki znika tekst, formatowanie itd.
Próbowałem za każdym zwiększeniem vektora od nowa przypisywać wszystkie wskaźniki(na wypadek gdyby zmienił miejsce na dysku) i to działa, ale zbyt wolno |
|
nanoant20 |
» 2020-01-14 20:26:45 oddzielne przyciski do dodawania kolumn i wierszy, |
nie wiem, pierwszy raz się z czymś takim spotykam, żeby oddzielnie wstawiać wartości do kolumn i oddzielnie do wierszy |
|
» 2020-01-14 23:27:09 "nie wiem, pierwszy raz się z czymś takim spotykam, żeby oddzielnie wstawiać wartości do kolumn i oddzielnie do wierszy" Pierwszy przycisk dodaje nowy wiersz, a przycisk drugi dodaje nową kolumnę. W kodzie, który tutaj podałem do nowo powstałych komórek wpisuje się znak "X", żeby zobrazować problem, którym są najprawdopodobniej następstwa realokacji vektora Nie mam problemu z dodaniem wiersza/kolumny, chodzi o "znikanie", a raczej przeniesienie danych na dysku, podczas dodawania do tabeli nowej kolumny |
|
killjoy |
» 2020-01-15 00:12:42 Jeżeli koniecznie chcesz używać std::vector, to zamiast trzymać w nim obiekty, trzymaj pointery na obiekty - albo jeszcze lepiej smart pointery np. std::unique_ptr. Po smart pointerach (unique_ptr) nie będzie trzeba ręcznie sprzątać, zostaną zwolnione razem z wektorem. To będzie działać mniej więcej tak (nie mam Qt pod ręką, żeby dać gotowca): #include <vector> #include <iostream> #include <memory> #include <string> using namespace std;
int main() { vector < string > objs; vector < unique_ptr < string > > ptrs; objs.reserve( 1024 ); ptrs.reserve( 1024 ); objs.push_back( "obj str" ); ptrs.push_back( unique_ptr < string >( new string( "obj str" ) ) ); cout << "Before relocation" << endl; cout << " *Object address: " <<( void * ) & objs[ 0 ] << endl; cout << " *Ptr hold address: " <<( void * ) ptrs[ 0 ].get() << ", ptr address: " <<( void * ) & ptrs[ 0 ] << endl << endl; objs.shrink_to_fit(); ptrs.shrink_to_fit(); cout << "After forced relocation (very likely)" << endl; cout << " *Object address: " <<( void * ) & objs[ 0 ] << endl; cout << " *Ptr hold address: " <<( void * ) ptrs[ 0 ].get() << ", ptr address: " <<( void * ) & ptrs[ 0 ] << endl; return 0; }
Możliwy wynik: Before relocation *Object address: 0x2602490 *Ptr hold address: 0xe41700, ptr address: 0x260a4a0
After forced relocation (very likely) *Object address: 0xe41a70 *Ptr hold address: 0xe41700, ptr address: 0xe41730
Jak widać przenoszony jest sam smart pointer, a nie to na co wskazuje. |
|
» 2020-01-31 19:23:47 Bardzo dziękuję za odpowiedź na poprzednie pytanie, działa, jednak mam jeszcze jeden problem, ponieważ chciałbym, aby 4 pierwsze wiersze "zjeżdżały" przy przewijaniu tabeli w dół (tzn zachowywały się tak jak nagłówki - gdy zjadę w dół widze nagłówek, a pod nim np. 10 wiersz), próbowałem wstawić te wiersze w nagłówek, niestety nagłówek ustawia się w sposób: setHorizontalHeaderItem(int nrkolumny, QTableWidgetItem komórka), więc mogę w nim zrobić tylko jeden wiersz :/ Efekt, który chcę uzyskać można dostać w excelu blokując wiersz(wstążka widok) |
|
« 1 » |