Problem z remisem w programie symulującym mecz w C++
Ostatnio zmodyfikowano 2020-02-25 17:33
LPodw Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z remisem w programie symulującym mecz w C++ » 2020-02-25 11:11:49 Dzień Dobry, Jestem uczniem Liceum i ze względu, że jestem począkującym prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Stworzyłęm program symulujący ostatnią minutę meczu NBA, który polega na wyborach 0-1 prowadzących do zmian wyniku i mam problem bo gdy wynik drużyny A(Dallas) jest większy od wyniku drużyny B(Atlanta) to wszystko działa poprawnie, tak samo jest na odwrót. Lecz gdy dojdzie do remisu nie mogę wprowadzić w "Życie" dodatkowej opcji, a zamiast tego pokazuje mi, że przy wyniku ,np. 110-110 wygrywa drużyna A(Dallas).Stąd moje pytanie w jaki sposób mógłbym wprowadzić dodatkową opcję przy remisie. Oto kod programu:
if ( sumaB = sumaA ) {
cout << "Atlanta jest w posiadaniu pilki i byc moze jest to ostatnia akcja:" << endl; cout << "A)Trae przechodzi przez polowe z pozostalym czasem 10 sekund,miesza w obronie i pali za trzy-0" << endl; cout << "B)Trae podaje pilke Hunterowi-1" << endl; cin >> CC; if (CC>0){ cout << "Doncic zabiera temu drugiemu pilke,biegnie w kontrze i oddaje rzut gdy czas wynosi 1 sekunde.Doncic trafia i gwarantuje Dallas wygrana w tym pieknym spotkaniu z wynikiem: " << endl; sumaA= sumaA + 2; cout << sumaA << endl; cout << "do" << endl; cout << sumaB << endl; } else{ cout << "Trae oddaje rzut z polowy tym samym grzebiac nadzieje przeciwnej druzyny. Atlanta wygrywa!!!! Z wynikiem: " << endl; sumaB= sumaB + 3; cout << sumaB << endl; cout << "do" << endl; cout << sumaA << endl; } } else{
if( sumaB > sumaA ) { cout << "Mecz wygrywa: " << endl; cout << "Atlanta!!!! Z wynikiem: "<< sumaB <<endl; } else{ cout << "Mecz wygrywa: " << endl; cout << "Dallas!!!! Z wynikiem: "<< sumaA << endl; } } return 0; } Z góry dziękuję za każde podpowiedzi ^-^ |
|
pekfos |
» 2020-02-25 17:33:16 |
|
« 1 » |