Struktury c++ szukam rozwiązania
Ostatnio zmodyfikowano 2020-03-20 20:07
Kliplakson Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Struktury c++ szukam rozwiązania » 2020-03-20 19:37:46 Witam napisałem programik do szkoły niestety jestem lewy z programowania i coś nie dziła. Chciałbm mieć możliwość wprowadzenia wszystkich danych a w momencie gdy uruhcamiam program mogę wprowadzić tylko jedne dane a następnie się wykonuje sam . W czym problem , czy to jest wina pętli? Ma ona tam być ? Jest dobrze zrobiona ?
#include <iostream> #include <string>
struct ksiazka { char tytul; char autor; double cena; int naklad; }; int main() { using namespace std;
ksiazka ksiazki[ 3 ]; cout << "Wprowadz dane." ;
for( int i = 0; i <1; i++ ) { cout << "Podaj tutul "; cin >> ksiazki[ i ].tytul; cout << "Podaj autora "; cin >> ksiazki[ i ].autor;
cout << "Podaj cene "; cin >> ksiazki[ i ].cena; cout << "Podaj naklad "; cin >> ksiazki[ i ].naklad; } cout << endl << "Dane ksiazki:" << endl; for( int i = 0; i <1; i++ ) { cout << "ksiazki " << i << "tytul" << ksiazki[ i ].tytul << "autor" << ksiazki[ i ].autor << "cena" << ksiazki[ i ].cena << "naklad" << ksiazki[ i ].naklad << endl; } return( 0 );
Wynik programu to Wrpowadz dane POdaj tytuł (podaje przykłądowo tutyl2) a wypisuje POdaj autora cene POdaj nklad Dane ksiazki: kaiazki 0tytylaautordcena0naklad690074104
|
|
pekfos |
» 2020-03-20 19:50:23 Dosłownie napisałeś w kodzie, że pętla ma się wykonać jeden raz. Zmień 1 na 3. Dodatkowo tytul i autor powinny być typu std::string. |
|
Kliplakson Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2020-03-20 20:07:01 Dziękuje działa |
|
« 1 » |