[C++] Wczytywanie danych - wektor struktur
Ostatnio zmodyfikowano 2020-03-21 23:19
Biedrzyk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Wczytywanie danych - wektor struktur » 2020-03-21 21:54:46 Witam, chciałbym poprosić o wytłumaczenie jednej kwestii, walczę w tej chwili z takim kodem: #include <iostream> #include <vector>
using namespace std;
struct Adresat { string imie = "", nazwisko = "", nr_tel = "", email = "", adres = ""; };
int main() { vector < Adresat > adresat; Adresat pobrane; string daneAdresata = " "; cout << "Podaj: "; while( getline( cin, daneAdresata, '|' ) ) { cout << "imie" << pobrane.imie; cout << "nazwisko" << pobrane.nazwisko; cout << "nr_tel" << pobrane.nr_tel; cout << "email" << pobrane.email; cout << "adres" << pobrane.adres; } adresat.push_back( pobrane ); return 0; }
popełniłem swojego czasu książkę adresową i chciałem ją troszkę przerobić - przerzucić się na wektor i teraz cały zamysł polega na tym, żeby wpisywane dane (a dokładniej odczytywane z pliku - funkcję zapisującą dane do pliku już mam) oddzielane pionową kreską np. Bob|Budowniczy|123 456 789|bob@budowniczy.pl|ul. Budowy 36; 11-222 Budulec| były przypisane do kolejnych elementów zmiennej pobrane, oraz wpisane jako kolejny element wektora. |
|
pekfos |
» 2020-03-21 22:06:18 A masz problem z? |
|
Biedrzyk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2020-03-21 23:08:23 chciałbym wprowadzonego stringa rozdzielić na pojedyncze dane (imie, nazwisko itd.)i przypisać do odpowiednich pól obiektu pobrane. |
|
pekfos |
» 2020-03-21 23:19:30 Możesz do tego użyć metod find() i substr() w std::string. Albo std::getline() z trzecim argumentem, mniej więcej tak jak masz teraz w kodzie. |
|
« 1 » |