Obiekt klasy pierwszej jako jedno z pól drugiej klasy
Ostatnio zmodyfikowano 2020-03-28 21:02
Koner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Obiekt klasy pierwszej jako jedno z pól drugiej klasy » 2020-03-28 20:10:28 Witam, mam stworzyć dwie klasy: Urzadzenie i Silnik. Jedną ze zmiennych w klasie Urzadzenie ma być zmienna typu Silnik ( Silnik silnik). Mam porównać pole producenta Silnika i Urządzenia( po stworzeniu tablicy obiektów), przesłać do funkcji przeszukującej tablicę i wyszukać, które urządzenia mają tego samego producenta urządzenia co silnika. Zatrzymałem się na tym, że nie potrafię stworzyć tablicy tych 6 obiektów. Bo jak zawrzeć pole Silnika(z jego producentem i pojemnością) przy tworzeniu obiektu? Nie wiem też jak będzie wyglądał konstruktor takiego urządzenia: mam taki: Urzadzenie(string produc, int obr) : producent(produc) { obroty = obr; } - i jak tu jeszcze dopisać pole Silnik silnik ? Próbowałem też tę tablicę tworzyć w ten sposób: Urzadzenie tab[6] = { {a,1000} - jak tu zawrzeć ten silnik urządzenia, żeby później takie urządzenia, z silnikiem w środku porównać? ,{b,1500} ,{c,1600} ,{d,1700} ,{e,1800} ,{f,1900} }; Będę wdzięczny za wskazówki i pomoc.
|
|
pekfos |
» 2020-03-28 21:02:51 Składową, która wymaga parametrów konstruktora, inicjalizuje się na liście inicjalizacyjnej konstruktora: Urzadzenie( string produc, int obr ) : producent( produc ) , silnik( parametry ) { obroty = obr; } |
|
« 1 » |