Lekcja 17 zad. 3
Ostatnio zmodyfikowano 2020-04-14 17:13
Kicz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 17 zad. 3 » 2020-04-13 13:55:12 Witam Mam problem z zadaniem 3 z zlekcji 17:Napisz funkcję, która losuje liczbę z przedziału od 50 do 60 włącznie. Wywołaj funkcję kilka razy (wypisz wylosowane wartości na ekran) w celu przetestowania czy działa ona poprawnie. Mam to zrobione, ale nie wiem jak zrobić żeby losowanie było kilka razy i za każdym razem było na nowo losowe? #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
int losowanie1() { srand( time( NULL ) ); int liczba1 =( std::rand() % 10 ) + 50; return liczba1; }
int main()
{ int liczba2 = losowanie1(); std::cout << "Wylosoawana liczba: " << liczba2 << std::endl; return 0; }
|
|
pekfos |
» 2020-04-14 17:13:03 Napisz funkcję, która losuje liczbę z przedziału od 50 do 60 włącznie. |
Losujesz od 50 do 59 włącznie. Mam to zrobione, ale nie wiem jak zrobić żeby losowanie było kilka razy i za każdym razem było na nowo losowe? |
Czemu więc podajesz kod który wypisuje jedną liczbę, a nie ten o którym mowa? Ten który losuje N razy tą samą liczbę? int liczba2 = losowanie1(); std::cout << "Wylosoawana liczba: " << liczba2 << std::endl; std::cout << "Wylosoawana liczba: " << liczba2 << std::endl; Tak kod wyglądał? Czytaj kod dosłownie - losujesz liczbę, a potem tą wylosowaną liczbę wypisujesz 2 razy. Za drugim razem chcesz mieć wylosowaną nową liczbę, więc drugi raz użyj losowanie1(). |
|
« 1 » |