Rysowanie litery L
Ostatnio zmodyfikowano 2020-05-02 22:49
LinosiK15 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rysowanie litery L » 2020-04-29 17:02:44 Witam, mam taki problem. Muszę narysować inicjały w c++ za pomocą znaków "#". Inicjały jakie mam do narysowania to K i L. Literę K już narysowałem ale nie wiem jak zabrać się za literę L, mam zrobioną tylko dolną część litery L.
for(int i=0; i<wys; i++){ cout << "# "; for(int j=wys/2; j<szer; j++){ if(j==i || j==szer) cout <<"# "; // else //cout << " "; } }
Tak wygląda mój kod do litery L. Zmienne wys i szer równają się wartości 11. |
|
nanoant20 |
» 2020-04-29 19:56:24 pierwszą pętlą for rysujesz wysokość w niej musisz mieć 2 warunki 1. if(i < wysokosc), rysujesz w pionie 2. if(i == wysokosc), w nim pętla for i rysujesz linie poziomą |
|
LinosiK15 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2020-05-01 23:27:44 Nie do końca rozumiem nadal jak mam to zrobić :( Na chwilę obecną mam coś takiego:
for(int i=0; i<wys; i++){ cout << "# "; if(i==wys){ cout << "# "; } else { cout << " "; } }
Jednakże nie wychodzi mi nic z tego co ma. |
|
pekfos |
» 2020-05-02 00:27:20 Chodzi o takie KL? * * * * * * ** * * * * * * *** Zacznij od dwóch pętli które wypisują prostokąt samych spacji. Zadanie sprowadza się do wymyślenia takiego zestawu reguł, by pod odpowiednimi (x,y) były wypisywane gwiazdki zamiast domyślnych spacji. Więc "jeśli x=0 (pionowa linia do K) wypisz gwiazdkę, w przeciwnym razie jeśli ..., w przeciwnym razie spacja". |
|
nanoant20 |
» 2020-05-02 18:07:10 W tytule było rysowanie litery "L" więc się do niej odniosłem. Jeżeli to ma być rysowanie opierając się na koncepcji @pekfos'a czyli "KL" to zmienia postać rzeczy, mogło by to wyglądać, np. tak int width { 10 }, height { 5 }; for( i = 0; i < height; i++ ) { for( j = 0; j < width; j++ ) { if( j == 0 || j == 4 - i && i <= 2 || i == j && i >= 2 || j == 7 || j >= 7 && i >= 4 ) { cout << "#"; } else { cout << " "; } } cout << endl; }
dla samej litery "L" for( int i = 1; i <= height; i++ ) { if( i < height ) { cout << "#" << endl; } if( i == height ) { for( int j = 0; j < width; j++ ) { cout << "#"; } } } cout << endl;
|
|
pekfos |
» 2020-05-02 22:49:00 for( int i = 1; i <= height; i++ ) { if( i < height ) { cout << "#" << endl; } if( i == height ) { for( int j = 0; j < width; j++ ) { cout << "#"; } } } cout << endl;
|
Czemu tyle kodu? for( int i = 1; i < height; i++ ) cout << "#" << endl;
for( int j = 0; j < width; j++ ) cout << "#";
cout << endl;
|
|
« 1 » |