expected ';' before 'std' Nie do ogarnięcia, krótki kod niby wszystko ok, a jednak
Ostatnio zmodyfikowano 2020-06-05 18:23
hurtie Temat założony przez niniejszego użytkownika |
expected ';' before 'std' Nie do ogarnięcia, krótki kod niby wszystko ok, a jednak » 2020-06-04 11:50:50 Cześć, (To zadanie domowe z rozdziału 8) czy jest szansa, że dojrzycie coś czego ja nie widzę. Kod jest czytelny i nie ma prawa być w czymś tak prostym błędu. Chyba, że zmienną źle wpisałam. W Dev++ program kompiluje się bez zarzutu. W MS64 już nie :/
kod:
#include <iostream>
int main() { int nieznana; nieznana = 123; std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl; return 0; }
A tak na consoli wygląda wyświetlenie błędu: ----------:::: expected ';' before 'std' nieznana = 123 [a przecież tu jest srednik więc co spaprałam?] ^ ; std::cout << " ........" << nieznana << std::endl; Z góry dzięki.
|
|
pekfos |
» 2020-06-04 16:15:09 Na pewno kompilujesz ten kod, który myślisz że kompilujesz? Kod podany w temacie jest poprawny. |
|
nanoant20 |
» 2020-06-04 18:18:34 |
|
dominicuss |
» 2020-06-05 13:51:43 wywal ten kompilator... lub spróbuj #include <iostream.h> może to stary kompilator i nie ogarnia właściwie nagłówków, ogólnie kod jest poprawny. |
|
hurtie Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2020-06-05 18:23:32 Znalazłam. Problem leży w niedopatrzeniu w katalogu src miałam dwa pliki cpp, jeden dobrze zapisany drugi z błędem. Znalazłam problem po komendzie "ls" dostrzegłam, że wyświetlają się oba zapisy. Przy drugim kodzie był brak tego #$%@^&! średnika. Usunęłam z katalogu src trefny dokument i gra :P Dziękuje pozdrawiam i sorry za zabrany czas. |
|
« 1 » |