Vectors, potrzebuję pomocy!
Ostatnio zmodyfikowano 2020-06-30 16:59
Patryk_Cygnar Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Vectors, potrzebuję pomocy! » 2020-06-30 13:03:21 Cześć wszystkim, Ostatnio rozpocząłem swoją przygodę z programowaniem, i staram się poszerzać swoją wiedzę. Aktualnie staram się pojąć vectory. Pisząc swój program, postanowiłem zamienić wszystkie tablice na vectory. Finalnie otrzymałem 2 błędy których nie jestem w stanie znaleźć. Błędy: [ilink32 Error] Error: Unresolved external '_main' referenced from C:\PROGRAM FILES (X86)\EMBARCADERO\STUDIO\20.0\LIB\WIN32C\RELEASE\C0X32.OBJ [ilink32 Error] Error: Unable to perform link Kod: #include <iostream> #include <string> #include <cstdlib> #include <ctime> #include <vector>
using namespace std;
void print_vector( vector < int > vector ) { for( int i = 0; i < vector.size(); i++ ) { cout << vector[ i ] << "\t"; } }
void play_game() { vector < int > vector; int random, answer; srand( time( NULL ) ); random = rand() % 251; cout << random << endl; int answer_count = 0; while( true ) { cout << "Try to guess the number: "; cin >> answer; vector.push_back( answer ); if( answer == random ) { cout << "You guessed a number, congrats!" << endl; break; } else if( answer < random ) { cout << "Too low." << endl; } else { cout << "Too high." << endl; } for( int i = 0; i < vector.size(); i++ ) { answer = vector[ i ]; } } cout << "There are your numbers: "; print_vector( vector ); cout << '\n'; }
int main() { int option; cout << "1.Play game \n2.Quit\n"; cout << "Choice your option: "; cin >> option; switch( option ) { case 1: play_game(); case 2: break; default: cout << "No option"; break; } system( "pause" ); }
Jeśli ktoś byłby w stanie wyłapać przyczynę byłbym wdzięczny, dzięki :D |
|
nanoant20 |
» 2020-06-30 13:57:31 WAŻNE tak nie rób, bardzo mylące, choć nie ma słowa "vector" na "keywords list" vector < int > vector; vector < int > nazwa; zobacz przykład Kontener std::vector<>dalej w kodzie trzeba bedzie tą nazwę zamienic void print_vector( vector < int > vector ) { for( int i = 0; i < vector.size(); i++ ) { cout << vector[ i ] << " "; } }
for( int i = 0; i < vector.size(); i++ ) { answer = vector[ i ]; }
zapoznaj się jak formatować i wstawiać kod na forum Kurs STC |
|
pekfos |
» 2020-06-30 16:59:18 Kod jest poprawny, a błąd sugeruje brak funkcji main(), która jak widać jest. Na pewno kompilujesz podany kod?
|
|
« 1 » |