Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Czy można "wyciągnąć" linie ze klasy string?

Ostatnio zmodyfikowano 2020-07-05 10:44
Autor Wiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Czy można "wyciągnąć" linie ze klasy string?
» 2020-07-04 11:07:58
Hej! Może i banał ale szukam i szukam!
Da się jakoś wyciągnąć linie ze string'a?
np mamy zmienną

string Test = "1\n2\n3\n4\n"

i chce np 2 przypisać do int'a


int a = atoi( Wyciagnij_linie( Test.c_str(), 2 ) )

Mam nadzieję że rozumiecie!

chce uzyskać, coś w stylu


C/C++
fstream op;
op.open( file );
string tex;
for( size_t i = 0; i < line; i++ )
{
    getline( op, tex );
}


ale bez tworzenia pliku

śmiało polecajcie jakieś biblioteki, jeżeli jakaś ma taką funkcję wbudowaną
P-177282
» 2020-07-04 12:02:47
Jest coś takiego jak std::stringstream co w działaniu przypomina fstream, lecz operuje na tekście w pamięci, a nie na pliku.
P-177283
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2020-07-04 12:43:30
Dziękuje!

Oto moja funkcje, może się komuś przyda ;)

C/C++
string LoadLine( string varr, int nu )
{
    stringstream ss;
    ss << varr;
    static string line;
    for( size_t i = 0; i < nu; i++ )
    {
        getline( ss, line );
    }
    return line;
}

string varr - to zmienna w której jest trzymany główny tekst
int nu - numer lini który chcemy wyjąć
P-177284
» 2020-07-04 15:57:10
C/C++
static string line;
Po co dałeś te static? Niczego to nie wnosi, a funkcja przez to nie jest już thread-safe.
P-177285
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2020-07-04 18:05:57
Dla mnie wnosi? Mój program? Mój kod?
P-177286
» 2020-07-04 19:47:10
Dla mnie wnosi? Mój program? Mój kod?
Ok, twoje błędy, twoja sprawa.
P-177288
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2020-07-05 10:44:24
Dokładnie ^_^ hihi
P-177295
« 1 »
  Strona 1 z 1