[C++] 26. Wczytywanie tekstu - standardowy strumień wejścia - zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2020-10-19 17:49
Warden31 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] 26. Wczytywanie tekstu - standardowy strumień wejścia - zadanie domowe » 2020-10-19 15:01:29 Witam mam problem z rozwiazaniem zadania z rozdzialu 26 (http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-3/Wczytywanie-tekstu-standardowy-strumien-wejscia/351), poniewaz wywala mi blad i nie wiem co zle zrobilem :/ Tak wyglada moj kod #include <iostream> #include <string>
using namespace std;
void wczytajOsobe( string im[], string naz[], int wi[] ) { int licznik = 0; cout << "Podaj imie: "; cin >> im[ licznik ]; cout << "Podaj nazwisko"; cin >> naz[ licznik ]; cout << "Podaj wiek"; cin >> wi[ licznik ]; licznik++; cout << "" << endl; }
void wypiszOsobe( string im[], string naz[], int wi[] ) { int licznik = 0; cout << im[ licznik ] << endl; cout << naz[ licznik ] << endl; cout << wi[ licznik ] << endl; licznik++; }
int main() { string imie[ 2 ]; string nazwisko[ 2 ]; int wiek[ 2 ]; for( int i = 0; i < 2; i++ ) wczytajOsobe( imie[ i ], nazwisko[ i ], wiek[ i ] ); for( int i = 0; i < 2; i++ ) wypiszOsobe( imie[ i ], nazwisko[ i ], wiek[ i ] ); return 0; }
|
|
jankowalski25 |
» 2020-10-19 16:01:49 wczytajOsobe( imie[ i ], nazwisko[ i ], wiek[ i ] );
|
Przekazujesz jedno imię, jedno nazwisko i jeden wiek. A wyżej masz coś takiego: void wczytajOsobe( string im[], string naz[], int wi[] )
|
To z kolei tablica wszystkich imion, nazwisk i wieków. Potrzebujesz pojedynczych zmiennych, a niepotrzebnie wymagasz w funkcji całych tablic. |
|
Warden31 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2020-10-19 17:49:20 Dziekuje za pomoc <3, zamykam temat poniewaz wszystko jest naprawione :D |
|
« 1 » |