tablice jednowymiarowe
Ostatnio zmodyfikowano 2020-10-21 11:49
karolinabadzioch Temat założony przez niniejszego użytkownika |
tablice jednowymiarowe » 2020-10-20 23:21:42 Cześć! Mam problem, ponieważ w tablicy 50 elementowej nie wyświetla mi się 50 liczb tylko więcej, co jest tego przyczyna? #include <stdafx.h> #include <iostream> #include <conio.h> #include <cstdlib> #include <time.h> using namespace std;
int tab[ 50 ], suma = 0; double ilosc = 0;
int main() { srand( time( 0 ) ); for( int i = 0; i < 50; i++ ) { tab[ i ] = 10 + rand() % 41; cout << tab[ i ] << endl; if( tab[ i ] % 2 == 0 ) { cout << tab[ i ] << '\n'; suma = tab[ i ] + suma; ilosc++; } } cout << "Srednia danych liczb parzystych wynosi: " << suma / ilosc; _getch(); return 0; } |
|
nanoant20 |
» 2020-10-21 08:47:59 - na początku deklarujesz tablice "tab[50]", a później w kodzie posługujesz się zmienną "tab", której nie ma zadeklarowanej, powinno być " tab[ i ] " - wszystkie zmienne możesz przenieść do "main" nie ma takiej potrzeby żeby były globalne nie wyświetla mi się 50 liczb tylko więcej, co jest tego przyczyna? |
Wyświetla wszystkie liczby + liczby które spełniają warunek if |
|
karolinabadzioch Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Odpowiedz » 2020-10-21 10:50:29 Nie wiem dlaczego sie nie skopiowało, ale wszędzie mam tab. Więc jak mam zrobić tak, aby wyswietlalo się tylko 50 liczb a nastepnie program wybral z tych 50 parzyste i obliczyl ich srednia? Pozdrawiam |
|
nanoant20 |
» 2020-10-21 11:49:25 linki: Kurs STC - znaczniki za pomocą których formatowane są dokumenty na tym forum Wstawianie kodu źródłowego Więc jak mam zrobić tak, aby wyswietlalo się tylko 50 liczb |
wystarczy zakomentować w "if" tylko tego cout'a lub coś w ten design for( int i = 0; i < 50; i++ ) { tab[ i ] = 10 + rand() % 41; if( tab[ i ] % 2 != 0 ) { cout << "liczba nr: " << i + 1 << " : " << tab[ i ] << "\n"; } else { cout << "liczba nr: " << i + 1 << " : " << tab[ i ] << " <-- liczba parzysta\n"; suma = tab[ i ] + suma; ilosc++; } } zmienna "suma" powinna być typu double lub float, a "ilosc" typu int |
|
« 1 » |