1.14 Prosty Kalkulator
Ostatnio zmodyfikowano 2020-11-13 21:18
CriSio Temat założony przez niniejszego użytkownika |
1.14 Prosty Kalkulator » 2020-11-12 12:14:26 Cześć, nie wiedziałem jak podejść do utworzenia kalkulatora więc troszkę rzuciłem okiem na forum i mam nadzieję że zrozumiałem o co chodzi. Rozumiem ten temat żeby nie było, natomiast nie wiedziałem jak się za to zabrać do końca :D Jakby ktoś dał radę na to rzucić okiem będę wdzięczny :D #include <iostream>
int main() { int a, b, dzialanie; std::cout << "KALKULATOR" << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe calkowita a:"; std::cin >> a; std::cout << "Podaj liczbe calkowita b:"; std::cin >> b; std::cout << "Wybierz dzialanie: [1] Dodawanie, [2] Odejmowanie, [3] Mnozenie, [4] Dzielenie:" << std::endl; std::cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case 1: std::cout << "a+b = " << a + b; break; case 2: std::cout << "a-b = " << a - b; break; case 3: std::cout << "a*b = " << a * b; break; case 4: if( b == 0 ) { std::cout << "Nie mozna podzielic przez 0"; return( 0 ); } std::cout << "a/b = " << a / b; break; default: std::cout << "Zegnaj!"; break; } return 0; }
|
|
pekfos |
» 2020-11-13 21:18:06 Jak działa, to jest dobrze. Sam poziom pierwszy kursu to za mało by zrobić cokolwiek ciekawego i to dotyczy zarówno funkcjonalności, jak i możliwych do popełnienia błędów. Kontynuuj naukę i później możesz wrócić do tego kodu i zrobić np coś podobnego do kalkulatora naukowego. |
|
« 1 » |