Dwa zadania
Ostatnio zmodyfikowano 2020-12-05 18:13
tolice8352 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dwa zadania » 2020-12-05 17:42:41 Witam! Jestem "zielona" jeśli chodzi o pisanie programów w C++. Mam do zrobienia dwa zadania, jedno już zaczęłam i niżej będzie to co już zapisałam. Jeśli byłby ktoś życzliwy i pomógł by mi w nich będę bardzo wdzięczna. Podam też treści zadań, które muszę zrobić.
Zadanie 1 Napisz program, który wczyta liczbę całkowitą (dodatnią - ale tego nie trzeba uwzględniać w programie) a następnie przy użyciu pętli for wyświetli słupek liczb od wczytanej aż do 1.
Niżej wstawiam to co już napisałam, jednak nie działa to tak jak powinno.
#include <iostream> using namespace std;
int main() { for(int i=0;i<=10;i=i-1){ if(i%2==0) cout<<i<<endl; } }
Zadanie 2 Napisz program, który wczyta liczbę oraz określi, czy jest ona dodatnia, ujemna czy jest zerem.
Tu kompletnie nie wiem od czego zacząć
|
|
wwojtas |
» 2020-12-05 18:13:24 Najlepiej jak samemu wpadnie się na odpowiedź ,ale jeszcze raz przeczytaj UWAŻNIE https://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-2/Petla-for/294 Pamiętaj: od czego zaczynam-(warunek początkowy); warunek końcowy; licznik pętli - tu cała logika się zawiera !!! typowy przykład: #include <iostream> using namespace std;
int main() { for( int i = 30; i >= 0; i-- ) { if( i % 2 == 0 ) cout << i << endl; } return 0; }
[ \ cpp ] |
|
« 1 » |