vectory i inne stwory
Ostatnio zmodyfikowano 2020-12-10 19:09
mdmaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
vectory i inne stwory » 2020-12-10 17:56:20 Witam uczę się programowania w c++ z książki Bjarne Stroustrupa i w dziale wektorów natrafiłem na zadanie które zatrzymało mnie w miejscu na kilka dni. Treść brzmi; "Wczytaj jedną zmienną typu double. Zmodyfikuj dwie zmienne za pomocą których będziesz zapamiętywać największą i najmniejszą wpisaną liczbę. W każdym cyklu pętli drukuj wpisaną liczbę. Jeśli będzie ona najmniejsza ze wszystkich do tej pory wpisanych, wyświetl komunikat "ta była najmniejsza do tej pory", analogicznie zrób jeśli liczba będzie największa." I tu pojawia się problem, utknąłem na tym żeby pierwsza liczba wyświetlała się jako jedyna z komunikatem "to na razie jedyna liczba". Oto fragment kodu który nie działa double a; while(cin>>a) { vector<double> liczby; double najwieksza,najmniejsza;
if(liczby.size()==0) { cout<<a<<" to jedyna dotychczasowa liczba"<< endl; a=najmniejsza; a=najwieksza; liczby.push_back(7); } |
|
DejaVu |
» 2020-12-10 19:09:04 To zadanie nie wymaga użycia kontenera. Poza tym skoro do 'a' wczytujesz liczbę to nie powinieneś jej później nadpisywać zmienną 'najmniejsza/największa'. |
|
« 1 » |