problem z kalkulatorem
Ostatnio zmodyfikowano 2020-12-16 17:21
majkel1234 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
problem z kalkulatorem » 2020-12-15 14:15:04 Witam, uczę się programowania c++, muszę napisać do szkoły prosty kalkulator, jedną z funkcji jakie musi spełniać jest to iż w przypadku podania błędnej wartości z dozwolonych ma pojawiać się komunikat "proszę wybrać a,b,c lub d. Komunikat co prawda się wyświetla jednak najpierw wyświetla się komunikat wyboru cyfr do wykonania równania, a potem dopiero aby wybrać z. wiecie może jak to zmienić ?? oto mój kod: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <windows.h> #include <string> #include <conio.h>
using namespace std;
float m = 0, n = 0; float wynik = 0; int mojwybor;
int main( int argc, char * * argv ) { cout << "|Program wykonujacy cztery podstawowe dzialania|" << endl; cout << "|==============================================|" << endl; cout << "| Wybierz 1 - dodawanie |" << endl; cout << "| Wybierz 2 - odejmowanie |" << endl; cout << "| Wybierz 3 - mnozenie |" << endl; cout << "| Wybierz 4 - dzielenie |" << endl; cout << "| Wybierz 5 - aby zakonczyc |" << endl; cout << "|==============================================|" << endl; cout << "wybierz opcje:"; cin >> mojwybor; cout << "wprowadz pierwsza liczbe m = "; cin >> m; cout << "wprowadz druga liczbe n = "; cin >> n; if( mojwybor == 1 ) { wynik = m + n; cout << "|==============================================|" << endl; cout << "|wybrales dodawanie liczb m+n =" << wynik << endl; cout << "|==============================================|" << endl; } else if( mojwybor == 2 ) { wynik = m - n; cout << "|==============================================|" << endl; cout << "|wybrales odejmowanie liczb m-n =" << wynik << endl; cout << "|==============================================|" << endl; } else if( mojwybor == 3 ) { wynik = m * n; cout << "|==============================================|" << endl; cout << "|wybrales mnozenie liczb m*n =" << wynik << endl; cout << "|==============================================|" << endl; } else if( mojwybor == 4 ) { wynik = m / n; cout << "|==============================================|" << endl; cout << "|wybrales dzielenie liczb m/n =" << wynik << endl; cout << "|==============================================|" << endl; } else if( mojwybor == 5 ) { } else { cout << "|====================================|" << endl; cout << "|Prosze uzyc klawiszy a,b,c,d lub q !|" << endl; cout << "|====================================|" << endl; } |
|
pekfos |
» 2020-12-15 16:28:23 Sprawdź poprawność wybranego działania przed wczytywaniem liczb. Dopisz na to dedykowany kod zaraz po wczytaniu wyboru działania, pewnie w pętli, bo raczej nie chcesz kontynuować z błędnymi danymi. |
|
» 2020-12-15 17:38:43 może ktoś mi powiedzieć jak napisać pętle while do tego ?? |
|
pekfos |
» 2020-12-15 18:53:31 i użyj break żeby z niej wyjść. Można tak zapisać dowolną pętlę, choć zwykle da się krócej. Mając działający kod możesz go później uprościć, ale przynajmniej nie stoisz na etapie "nie wiem jak zacząć". Jak w matematyce, przekształcenia z czasem robi się w głowie. Słowa kluczowe continue, break |
|
» 2020-12-15 23:06:47 jak by ci to powiedziec, ja stoje na etapie nie wiem jak zaczac |
|
pekfos |
» 2020-12-16 17:21:38 Przecież dosłownie napisałem od czego zacząć. Zidentyfikuj w programie kod jaki powinien się powtarzać i dopisz while dookoła tego kodu. Powtarzanie w nieskończoność jest bliżej docelowego rozwiązania niż niepowtarzanie w ogóle. Potem dopisz ifa żeby pod jakimś warunkiem wyjść z tej pętli, w tym wypadku jeśli podana przez użytkownika operacja jest poprawna. |
|
« 1 » |