Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[Allegro] Kilka rzeczy do platformówki

Ostatnio zmodyfikowano 2010-08-29 12:56
Autor Wiadomość
maciejo
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2010-08-25 20:37:20
A mógłbyś mnie chociaż naprowadzić na 'trop'?
P-21228
DejaVu
» 2010-08-25 20:37:47
http://archiwum.ddt.pl/?GroupId=751

Moim zdaniem zamiast kopiować kody źródłowe programów to powinieneś zacząć się uczyć od podstaw programowania. Programista, który ma pojęcie co się dzieje w swoim programie pyta co najwyżej 'co mi rozwiąże problem' lub 'czego użyć do rozwiązania problemu', a nie 'jak to wstawić', 'gdzie to wstawić', czy też 'nie rozumiem zapisu'.

Programowanie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu na jego naukę i zrozumienie, a jak miałbym zacząć Ci tłumaczyć jak zrobić każdy fragment krok po kroku gry to prędzej sam ją napiszę. My staramy się pomagać, ale no istnieją granice udzielania naszej pomocy i Ty najwyraźniej nie czytasz z uwagą tego co do Ciebie wcześniej pisałem. Oczekujesz rozwiązania swojego problemu, który potrafisz opisać słowami, ale nie potrafisz zapisywać problemów formalnie. Wniosek jest prosty: musisz pouczyć się podstaw programowania. Bez tego co i rusz będziesz się męczył. Uwierz wielu osobom już pomogłem na niniejszym forum i wiele osób prosiło o podobną pomoc. Postaraj się przysiąść do nauki, a potem spróbuj samodzielnie napisać grę - wyjdzie Ci to na dobre :)
P-21229
maciejo
» 2010-08-25 21:45:59
Sorki dałem sobie krótką przerwę i już rozumiem to czego nie rozumiałem (ja tak mam)
temat zostawiam otwarty (moze sie przydac ;>)
P-21241
maciejo
» 2010-08-26 22:59:21
Chciałem zobaczyć czy łatwiej mi pójdzie z silnikiem kolizyjnym i co to wgl jest no to znalazłem Box2d http://code.google.com/p/box2d/ i po skopiowaniu kodu przykladowego kompiluje sie nagle blad linkera i nie wiem co dodac do tego linkera zeby dzialalo help
/edit dodalem Box2D teraz sie kompiluje ale jest jakis problem :
 D: \projekty z deva\test\Makefile.win [Build Error]  [test.exe] Error 1
P-21293
ison
» 2010-08-26 23:08:17
jeśli nie radzisz sobie z allegro to nie bierz się za inne rzeczy tylko powtórz sobie podstawy C++. Prostszej biblioteki od Allegro nie znajdziesz...
P-21294
maciejo
» 2010-08-29 12:56:33
Próbowałem napisać 'kolizje' ale wyswietla sie blad :
81 D:\projekty z deva\Platformer\main.cpp invalid types `short int[12][22][float]' for array subscript
kod :
      if(mapka[(ludek_y/40)][(mapx/40)]==2)
      {
      ludek_x+=2;
      mapx+=2;
      }
/edit dobra czesciowo rozwiazany ale jak zrobic dokladne kolizje tzn . w tym kodzie kolizja jest kilkanascie pix od miejsca w ktorym chcialem zeby byla
P-21378
1 « 2 »
Poprzednia strona Strona 2 z 2