Problem z kompilacja programu
Ostatnio zmodyfikowano 2022-06-25 20:29
sushi2021 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z kompilacja programu » 2022-06-24 23:42:07 Witam. Od paru dni mam styczność z C++. Po przerobieniu paru lekcji doszedłem do odczytu i zapisu pliku tekstowego. Stworzyłem prosty przykład poniżej, który nie chce się skompilować. Pojawiają się następujące błędy: a) Błąd (aktywny) E0121 etykiety case można użyć tylko w instrukcji switch wiersz 48 i 51, b) Błąd C2046 niedozwolony case - wiersz 48 i 51. Mógłby ktoś mi pomóc z tymi problemami. Za pomoc z góry dziękuje. Kod programu poniżej. #include <iostream> #include <fstream> #include <cstdlib> #include <string>
using namespace std;
string imie, nazwisko; int nr_tel;
int main() { cout << "Podaj swoje imie: " << endl; cin >> imie; cout << "Podaj swoje nazwisko: " << endl; cin >> nazwisko; cout << "Podaj nr telefonu: " << endl; cin >> nr_tel; fstream plik; plik.open( "wizytowka.txt", ios::out | ios::app ); plik << imie << endl; plik << nazwisko << endl; plik << nr_tel << endl; plik.close(); plik.open( "wizytowka.txt", ios::in ); if( plik.good() == false ) { cout << "Plik nie istniej. " << endl; exit( 0 ); } string linia; int nr_linii = 1; while( getline( plik, linia ) ) { switch( nr_linii ) case 1 : imie = linia; break; case 2: nazwisko = linia; break; case 3: nr_tel = atoi( linia.c_str() ); break; } nr_linii++; cout << imie << endl; cout << nazwisko << endl; cout << nr_tel << endl; plik.close(); system( "pause" ); return 0; }
|
|
Krystianfr |
» 2022-06-25 02:01:01 Wszystkie przypadki instrukcji switch muszą być w nawiasie {}. switch( nr_linii ) { case 1: imie = linia; break; case 2: nazwisko = linia; break; case 3: nr_tel = atoi( linia.c_str() ); break; }
|
|
sushi2021 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2022-06-25 20:29:02 Dziękuje za pomoc, już działa. |
|
« 1 » |