Git - edytowanie/usuwanie commitów
Ostatnio zmodyfikowano 2024-10-24 11:45
tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Git - edytowanie/usuwanie commitów » 2024-10-22 13:44:00 |
|
» 2024-10-22 14:21:47 Dobra już wszystko zepsułem przez ChataGPT xD najwyżej wrzucę cały projekt od nowa xD
Teraz musiałbym jeszcze jakoś zresetować Gita. Na szczęście nie pushowałem. |
|
DejaVu |
» 2024-10-22 15:42:03 Czemu chcesz modyfikować historię? Nawet jeżeli da się w GIT zmienić historię, to nie należy tego robić. Nie ma czegoś takiego jak 'usunąć wybrane commity, ale nie usuwać plików'. |
|
» 2024-10-22 15:45:36 Bo czasem wrzucałem mały commit i słabo to wyglądało. Teraz mam pogrupowane i jest to czytelniejsze. z 50 commitów zrobiłem 10 :-) Edycja commitów - a dokładniej to ich scalanie. git log --oneline git rebase -i HEAD~10 edycja commitów ESC :wq ENTER git push --force Jeżeli nie chce działać edytor po git rebase -i HEAD~10 to trzeba użyć: git rebase --abort Jeżeli edytor zadziała to zmieniamy "pick" na "squash" w commitach, które chcemy scalić. Potem by zatwierdzić wciskamy ESC : wq ENTER Wtedy jeszcze pushujemy git push --force I powinno wszystko dzialać. |
|
» 2024-10-23 10:16:23 Nie ma czegoś takiego jak 'usunąć wybrane commity, ale nie usuwać plików'. Skoro tak, to czy można przywrócić stan projektu do wybranego commita ? |
|
DejaVu |
» 2024-10-23 20:18:10 Można. Cofnięcie się o 10 commitów: git reset --hard HEAD~10
Cofnięcie będzie lokalne. Jeżeli chcesz nadpisać historię na zdalnym repozytorium to będziesz musiał robić push z forcem. Inną opcją jest po prostu cofnąć się o X-commitów i zrobić nowego brancha, a następnie kontynuować development na nowym branchu. Dzięki temu nie stracisz historii jak jednak Ci się przypomni, że 'tam coś wartościowego jednak było'. |
|
» 2024-10-24 11:45:52 Ok. Dzięki :-) |
|
« 1 » |