tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2024-11-20 12:04:32 Hej! To znowu ja :-) Nie podobają mi sie cienie, które generuje w grze. Szukałem jakichś poradników w internecie i nic poza kilkoma metodami generowania cienia w 3D nie znalazłem, ChatGPT również mi nie pomógł, stąd znowu się do Was zwracam. Nie wiem jak zrobić "dobre cienie". Próbowałem je generować na podstawie sf::Sprite ale za bardzo mi nie wyszło. Jak więc generować poprawnie cienie w grze tak by wyglądały naturalniej ? Może jakiś shader ? Tylko jak sie za to zabrać ? Kod dla tych, którym jednak te cienie się podobają: shadow = sf::Sprite(); shadow.setTexture( * texshadow ); shadow.setColor( sf::Color( 0, 0, 0, 48 ) ); shadow.setOrigin( tex->getSize().x / 2, tex->getSize().y ); float angle = 52.0f * M_PI / 180.0f; float shadowlen = collider->height * tan( angle ); sf::Vector2f scale( 1.1f, shadowlen / collider->height ); shadow.setScale( scale ); shadow.setPosition( position );
|
|
» 2024-11-20 12:25:25 |
|
» 2024-11-20 17:04:25 Przepisałem ten shader z GitHuba ale nie działa tak jak powinien. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł a jak nie to nie dodam cieni do gry - w końcu to moja pierwsza gra :P // shadow.frag uniform sampler2D texture; uniform vec2 resolution; uniform float time; varying vec2 worldPos; uniform vec2 camPosition;
void main() { vec2 uv = gl_FragCoord.xy/resolution; vec2 u_cam = camPosition/resolution; u_cam = 1.0 - u_cam; vec4 pixel = texture2D(texture, gl_TexCoord[0].xy); float circle = 1.0 - length(uv-u_cam)*10.0; gl_FragColor = (0.1, 0.1, 0.1, circle*(1.0-pixel.y)*1.35); } Edit // W sporadycznym przypadku działa jako tako ale nie rozumiem dlaczego tak a nie inaczej. |
|
pekfos |
» 2024-11-20 19:14:30 Co w ogóle chcesz osiągnąć? Cienie nie wyglądały naturalnie bo wyglądały jakby każdy obiekt był oświetlony tylko i wyłącznie przez światło punktowe tuż przed nim. Nie napisałeś jakie oświetlenie chcesz uzyskać, a jak sam tego nie wiesz to skończysz w punkcie wyjścia. Shader który znalazłeś zakłada że widok jest z góry, co nie jest grą którą robisz. W twoim przypadku najwięcej sensu ma jedno odległe światło punktowe (słońce?), gdzie kąt padania jest minimalnie odchylony od osi Y ekranu. To możesz dalej zrobić na sprajtach. Odległe światło sprawia że kąty padania wszystkich promieni są równoległe do siebie, więc nie robisz powiększenia cienia względem obiektu. Umieść cień tuż za obiektem i odrobinę w bok, dosłownie plus minus kilkanaście pikseli. Nie robiąc nic specjalnego masz rozsądne przybliżenie rzeczywistości. Jeżeli cień wystawałby bardziej, bo słońce jest nisko, to powinien być rozciągnięty a nie po prostu większy. A jak słońce będzie oświetlać obiekty za bardzo z boku, to wtedy zaczynasz pokazywać niemożliwą geometrię i realizm wylatuje przez okno. Teraz masz do dyspozycji tylko informację jak obiekt wygląda prosto z przodu, a pod większym kątem cienia będziesz potrzebować sylwetkę obiektu z profilu, a tej informacji nie masz w ogóle i shader w tym nie pomoże. Możesz sobie w Blenderze zrobić makietę i zobaczyć jak cienie wyglądają pod różnymi kątami. Przykładowo: |
|
» 2024-11-20 23:44:15 No i właśnie coś takiego jak na 1 chcę zrobić |
|
DejaVu |
» 2024-11-21 00:22:19 GPT 4o input: kontekst: C++ SFML, Sprajty 2D i robienie cieni. Załóżmy, ze sprajt jest prostokątem. Mam obliczony już jego cień (czy tam zrobioną po prostu maskę cienia, która ma taki sam kształt jak obiekt z odpowiednim kanałem alfa). Czy da się narysować tą maskę na 'kopniętym' prostokącie w łatwy sposób? chodzi mi o to, że dolna krawędź ma być na tej samej pozycji co 'oryginalny obiekt', a górna krawędź ma być przesunięta np. o 3 stopnie (taki kopnięty prostokąt).
GPT 4o output: Tak, można narysować cień na "kopniętym" prostokącie w SFML, korzystając z transformacji obiektu typu `sf::VertexArray`. W SFML można definiować własne kształty poprzez wierzchołki (`sf::Vertex`), co pozwala na tworzenie nieregularnych kształtów. Oto jak możesz to zrobić: ### 1. Przygotowanie maski cienia Załóżmy, że masz już gotową teksturę maski cienia. Możesz wykorzystać `sf::VertexArray` w trybie `sf::Quads`, aby przekształcić kształt prostokąta na "kopnięty". ### 2. Kod źródłowy #include <SFML/Graphics.hpp> #include <cmath>
int main() { sf::RenderWindow window( sf::VideoMode( 800, 600 ), "Shadow Example" ); sf::Texture objectTexture; objectTexture.loadFromFile( "object.png" ); sf::Sprite objectSprite( objectTexture ); objectSprite.setPosition( 400, 300 ); sf::Texture shadowTexture; shadowTexture.loadFromFile( "shadow.png" ); sf::VertexArray shadowQuad( sf::Quads, 4 ); sf::Vector2f size( objectTexture.getSize().x, objectTexture.getSize().y ); float skewOffset = 50.f; sf::Vector2f position = objectSprite.getPosition(); shadowQuad[ 0 ].position = position; shadowQuad[ 1 ].position = position + sf::Vector2f( size.x, 0 ); shadowQuad[ 2 ].position = position + sf::Vector2f( size.x + skewOffset, - size.y ); shadowQuad[ 3 ].position = position + sf::Vector2f( skewOffset, - size.y ); shadowQuad[ 0 ].texCoords = sf::Vector2f( 0, size.y ); shadowQuad[ 1 ].texCoords = sf::Vector2f( size.x, size.y ); shadowQuad[ 2 ].texCoords = sf::Vector2f( size.x, 0 ); shadowQuad[ 3 ].texCoords = sf::Vector2f( 0, 0 ); while( window.isOpen() ) { sf::Event event; while( window.pollEvent( event ) ) { if( event.type == sf::Event::Closed ) window.close(); } window.clear(); window.draw( objectSprite ); sf::RenderStates shadowState; shadowState.texture = & shadowTexture; window.draw( shadowQuad, shadowState ); window.display(); } return 0; }
### Wyjaśnienie 1. **VertexArray w trybie Quads**: - `sf::VertexArray` zawiera cztery wierzchołki, które definiują kształt prostokąta. - Przesunięcie górnych wierzchołków (`skewOffset`) tworzy "kopnięcie". 2. **Mapowanie tekstury**: - Wierzchołki tekstury (`texCoords`) dopasowują teksturę maski cienia do odpowiednich wierzchołków kształtu. 3. **RenderStates**: - `sf::RenderStates` pozwala na przypisanie tekstury do nieregularnego kształtu. ### Efekt Uzyskasz prostokątną maskę cienia z "kopnięciem" górnej krawędzi w prawo. Możesz dostosować `skewOffset`, aby osiągnąć różne kąty i przesunięcia. |
|
1 « 2 » |