Gra konsolowa w przeglądarce web
Ostatnio zmodyfikowano dzisiaj: 3h » 4 min
czerwonymoskit Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Gra konsolowa w przeglądarce web » 2025-05-18 08:40:25 Potrzebuje pomału zorientować się w temacie podpięcia własnej gry w języku c++ pod jakaś stronę sieci web. Czy będę potrzebował zaszyfrować jakoś cały kod przed dostępem osób postronnych? Każda informacja będzie dla mnie cenna. |
|
DejaVu |
» 2025-05-18 13:09:42 Gra w konsoli to nie gra webowa. To są dwie różne technologie. Napisz co chcesz osiągnąć od strony biznesowej, a nie technologicznej. |
|
czerwonymoskit Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2025-05-18 14:11:45 Na tą chwilę grę testuje sam. Sam muszę ustawiać i pamiętać wiele aspektów, zaleceń, współczynników. Frajda jest mniejsza bo to jak by grać ze sobą w szachy. Dodalem sporo nowych rzeczy i jestem na etapie wyłapywania błędow a przede wszystkim regulowania poszczególnych elementów gry. Zanim wezmę się za ubranie jej w choćby prostą szatę graficzną chciałbym z kimś pograć po sieci. To by mi sporo pomogło. Myślę więc czy by nie podłączyć kodu pod jakaś stronę gdzie mógłbym z kimś popykać, z kimś kto pamięta czasy kiedy piłka była jeszcze sportem, a piłkarze pokroju Alana Shearera więcej przebywali na treningach niż u fryzjera. Gra jest wzorowana na kultowym CM 01/02. Na kwestie biznesowenjest za wcześnie. Chciałbym jakoś zabezpieczyć kod by nikt oprócz mnie nie miał do niego dostępu po przesłaniu do sieci. |
|
DejaVu |
» 2025-05-18 14:27:32 Jeżeli tak Ci zależy na 'zabezpieczeniu' kodu, to i tak nie masz modelu sprzedażowego na przyszłość. W każdym razie w Twoim koncepcie mógłbyś: 1. stworzyć serwer ze swojej gry (komunikacja sieciowa, wielowątkowość -> nie jest to 5 minut roboty) 2. na serwerze utworzyć klientów, którzy zapisują screeny i wysyłają screeny do gracza na podstawie 'wciskanych' klawiszy (minus: duży ruch sieciowy, bo musisz przesyłać obrazki i niski refresh rate). Opcjonalnie: możesz zrobić mechanizm który generuje widok sceny na serwerze w zależności np. od koordynatów gracza i również go wysyłać sieciowo do danego gracza. 3. musisz zrobić warstwę webową (osobny serwis), który będzie gadał z Twoim serwerem, wyświetlał screeny w przeglądarce i wysyłał komunikaty (wciskane klawisze) do serwera.
W skrócie: spore przedsięwzięcie pod kątem implementacyjnym i czasowym. |
|
pekfos |
» 2025-05-18 15:04:54 Chciałbym jakoś zabezpieczyć kod by nikt oprócz mnie nie miał do niego dostępu po przesłaniu do sieci. Skoro kod jest w C++, to udostępniaj tylko skompilowaną wersję. Oczywiście nie w wersji debug. |
|
« 1 » |