Okulary dla programisty.
Ostatnio zmodyfikowano 2025-10-06 20:55
wojownik266 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Okulary dla programisty. » 2025-10-06 12:04:27 Witam. Jakie okulary moglibyście polecić do pracy przy komputerze? Takie co by naprawdę chroniły wzrok. |
|
DejaVu |
» 2025-10-06 13:35:26 Przejdź się do okulisty - oni lepiej doradzą i dopasują do Twoich potrzeb. Pomijając aspekty 'okularów' to: - kup monitor rozpoznawalnej firmy z 'dobrą' matrycą (polecam matowe) - ustaw jasność monitora tak, aby biały nie raził Ciebie w oczy - odsuń monitor maksymalnie na tyle na ile biurko Ci pozwala
|
|
» 2025-10-06 13:46:35 Żeby dostać się do okulisty to musiałbym czekać co najmniej ze dwa miesiące... A co do nowego monitora to chwilowo mnie na niego nie stać. Pozostałe porady o których piszesz jak najbardziej w cielę w życie... A tak jeszcze przy okazji to okulary które reklamują w sieci za ok 200 zł to coś wartę są? Czy tylko taki pic na wodę...? Dziękuję za odpowiedź! |
|
nanoant20 |
» 2025-10-06 15:24:18 A tak jeszcze przy okazji to okulary które reklamują w sieci za ok 200 zł to coś wartę są? Ło Matko. Nie wiem o czym piszesz, ale nie kupuje się okularów z tzw. bazarku. W niektórych salonach optycznych są zatrudnieni lub współpracują Optometryści i osoby te pomogą Ci dobrać odpowiednią korekcję optyczną. Okulary w zależności od oprawek też nie będą tanie. Monitor poszukałbym jakąś używkę 22' lub 24' w cenie do 180zł, można by coś znaleźć. Jeżeli to dalej za drogo. To w systemie Windows kliknij na uruchom lub wyszukaj i wpisz "magnify" jest to softwar'owa lupa , możliwość dowolnej konfiguracji : - stopień powiększania (przybliżenie) zawartości ekranu. - widok lupy: zadokowany, pełny ekran, soczewka W Linux z środowisku XFCE możesz sobie powiększyć płynnie obraz dzięki klawiszowi Lewy "Alt" + scroll myszy . Jeżeli używasz innego środowiska graficznego np. GNOME , KDE lub inne to musisz sobie poszukać samodzielnie oprogramowania do powiększania zawartość ekranu w tych środowiskach. |
|
» 2025-10-06 16:56:14 Wszystk jasne...! Dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego dnia!
|
|
DejaVu |
» 2025-10-06 17:24:10 Ja bym nie polecał używanego monitora - matryca już zużyta/wypalona, jakość obrazu gorsza/mniej ostra itd. |
|
nanoant20 |
» 2025-10-06 18:20:41 Ja bym nie polecał używanego monitora - matryca już zużyta/wypalona, jakość obrazu gorsza/mniej ostra itd. może tak być, taki "hasard / hazardowanie" , zdanie się na traf o.k. Po namyśle dochodzę do wniosku, że zmieniam zdanie i wycofuję to co wcześniej napisałem o kupnie używanego monitora , (why tempt fate?). |
|
« 1 » |