[SFML 3.0.2] Implementacja lasso jak w Paint - Assertion failed: right != 0 && "Vector2::operator/ cannot divide by 0"
Ostatnio zmodyfikowano wczoraj o godz. 18:32
tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2026-01-26 16:11:56 Jeszcze dorzucam optymalizację dla punktów - gdy są współliniowe to usuwa punkt środkowy w celu ograniczenia liczby punktów. Algorytm nieznacznie przyśpiesza :-) Ale i tak działa mega powoli. Zastanawiam się czy nie lepiej punkty zastąpić liniami jak myślicie? Jakoś się da to przyśpieszyć, bo w GIMPIE nie działa tak powoli Lasso ... void Lasso::addPoint( sf::Vector2i point ) { point -= _outlineOffset; shiftOriginIfNeeded( point ); if( _points.empty() ) { _points.push_back( point ); return; } if( _points.back() == point ) return; while( _points.size() >= 2 ) { sf::Vector2i & a = _points[ _points.size() - 2 ]; sf::Vector2i & b = _points[ _points.size() - 1 ]; sf::Vector2i & c = point; int det =( b.x - a.x ) *( c.y - a.y ) -( b.y - a.y ) *( c.x - a.x ); if( det == 0 ) { _points.pop_back(); } else { break; } } _points.push_back( point ); }
|
|
DejaVu |
» 2026-01-26 16:37:15 Zbuduj w release a jak to będzie niewystarczające to wtedy można dopiero myśleć nad lepszym algorytmem. Możesz np robić przeliczenia co 100ms albo gdy realnie kursor znajdzie się nad innym/nowym pixelem jeżeli liczone jest to w każdej klatce. |
|
DejaVu |
» 2026-01-26 16:40:17 Poza tym temat optymalizacji to osobny wątek moim zdaniem. |
|
» 2026-01-26 17:21:46 Mhm, racja pomyliłem temat - myślałem, że to mój zbiorczy do Lasso :-/ Budowałem w Release i lagowało strasznie przy zaznaczeniu w przybliżeniu 150x150. Kopiowałem obraz co zmianę zaznaczenia i dlatego lagowało oraz generowałem maskę co klatkę. Razem działało to powoli i było trudne do namierzenia. Done :-) |
|
» 2026-01-26 18:16:36 Zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie, gdy zaznacza się obszar w sposób okrężny to gdy powielimy zaznaczenie okrężne parzystą liczbę razy to nie zaznacza obrazu wewnętrz. |
|
» 2026-01-26 18:32:49 Naprawione. Przy okazji zauważyłem, że moja optymalizacja dla punktów nie sprawdza się przy dokładnym zaznaczaniu pojedynczych pikseli w małych obrazach więc przywróciłem ją do stanu poprzedniego. void Lasso::addPoint( sf::Vector2i point ) { point -= _outlineOffset; shiftOriginIfNeeded( point ); if( _points.empty() ) { _points.push_back( point ); return; } if( _points.back() == point ) return; _points.push_back( point ); }
bool Lasso::pointOnSegment( sf::Vector2i p, sf::Vector2i a, sf::Vector2i b ) { int cross = 1LL *( b.x - a.x ) *( p.y - a.y ) - 1LL *( b.y - a.y ) *( p.x - a.x ); if( cross != 0 ) return false; int minx = std::min( a.x, b.x ); int maxx = std::max( a.x, b.x ); int miny = std::min( a.y, b.y ); int maxy = std::max( a.y, b.y ); return( p.x >= minx && p.x <= maxx && p.y >= miny && p.y <= maxy ); }
bool Lasso::isPointInPolygon( sf::Vector2i p, std::vector < sf::Vector2i > & poly ) { if( poly.size() < 3 ) return false; int j = poly.size() - 1; float epsilon = 1e-6f; for( int i = 0; i < poly.size(); ++i ) { if( pointOnSegment( p, poly[ i ], poly[( i + 1 ) % poly.size() ] ) ) { return true; } if((( poly[ i ].y > p.y ) !=( poly[ j ].y > p.y ) ) && ( p.x <( poly[ j ].x - poly[ i ].x ) *( p.y - poly[ i ].y ) /( poly[ j ].y - poly[ i ].y ) + poly[ i ].x + epsilon ) ) { return true; } j = i; } return false; }
|
|
| 1 2 3 4 5 « 6 » |