Skalowalny Ribbon i zarządzanie przyciskami na nim
Ostatnio zmodyfikowano dzisiaj: 34 min
tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Skalowalny Ribbon i zarządzanie przyciskami na nim » 2026-01-22 15:15:57 Cześć. Chcę w swoim programie napisać skalowalny Ribbon z przyciskami funkcyjnymi dla programu. Szerokość Ribbona będzie zależna od szerokości okna programu. Teraz zastanawiam się nad tym jak traktowac przyciski na Ribbonie.
Czy lepiej będzie z każdą zmianą rozmiaru generować wszystkie przyciski na nowo czyli coś na zasadzie -width 400 - generateWith4xButton(); -width 500 - generateWith5xButton(); -width 600 - generateWith6xButton();
Czy lepiej będzie je pozycjonować poza oknem - nie będzie trzeba ich tworzyć na nowo, a kolizja i tak nie wystąpi. Czyli robić tylko setPosition()
Skłaniam się raczej ku pierwszej opcji, ale coś wydaje mi się nieoptymalna. A Wy jak doradzicie? |
|
skovv |
» 2026-01-22 19:35:09 To ten pasek z ikonami? No jak będzie za szeroko to wtedy chyba kolejna linia ikonek niżej tak? |
|
tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2026-01-22 19:41:17 Nie, ja chciałem zrobić w ten sposób, że będą różne układy przycisków w zależności od szerokości Ribbona. |
|
| « 1 » |