Elementy ekwipunku i Animacje szkieletowe
Ostatnio zmodyfikowano dzisiaj: 5 min
tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Elementy ekwipunku i Animacje szkieletowe » 2026-03-19 12:21:20 Cześć. Chciałbym zaprogramować grę 3D. W grze jest postaćz która ma na sobie pancerz. Pancerz ten chcemy zmieniać.
Teraz pytanie. Jak taki pancerz animować?
Chodzi o trzy stany: -bezczynny - (oddychanie postaci) -bieg (animowany ruch) -kucanie (pochylenie postaci)
Czy w tym przypadku należy stosować animacje szkieletową. I jak działa taka animacja? Jak powinno to wyglądać - dać cały szkielet czy tylko fragment? |
|
DejaVu |
» 2026-03-19 14:21:57 Wydaje mi się, że Twój pomysł jest zbyt ambitny w stosunku do celu/efektu jaki chciałbyś osiągnąć. Najprościej to zapewne ustalić aktualną lokalizację 'kręgosłupa' (tej jednej kości) i pozycjonować pancerz np. względem jego środka oraz nadawać rotację pancerzowi w zależności od ustawienia tej jednej kości. Nawet jeżeli rozwiązanie nie będzie idealne, to i tak powinno być względnie funkcjonalne. Możesz też wyszukać jakiegoś tutoriala na youtube jak coś takiego robi się w Unreal Engine. Będziesz miał przynajmniej świadomość ile to pracy w 'gotowym' narzędziu oraz jakie są ograniczenia/artefakty uboczne w super dopracowanym rozwiązaniu, a Ty pewnie nie będziesz w stanie się zbliżyć do tego `super rozwiązania` jakie zobaczysz w UE. |
|
» 2026-03-19 14:32:22 A co w przypadku innych elementów ekwipunku np. tarczy, rękawów, nogawic itd. chciałbym to jakoś opanować. W unreal engine z tego co zauważyłem to pod kości podpina się elementy ekwipunku. Czyli wszystko powinno być ustawiane względem jednego szkieletu czyli każdy element ekwipunku powinien także mieć zapisany taki sam szkielet? |
|
DejaVu |
» 2026-03-19 14:53:40 Zrób najpierw jedną iterację, a potem będziesz się martwił kolejnymi elementami. |
|
» 2026-03-19 15:40:34 Jestem na wczesnym etapie planowania i wolałbym już mieć gotowe rozwiązanie, takie które napisze się raz i będzie działać git :-) |
|
skovv |
» 2026-03-19 20:08:17 tak sie nie da.. Napisz test, zadziała i wtedy możesz planować dalej |
|
» 2026-03-19 20:29:16 Nie napiszę testu, bo nie wiem jak powinienem modelować animację w blenderze. Nie jestem w stanie bez poprawnego modelu zacząć programować |
|
| « 1 » |