Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Elementy ekwipunku i Animacje szkieletowe

Ostatnio zmodyfikowano dzisiaj: 5 min
Autor Wiadomość
tBane
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Elementy ekwipunku i Animacje szkieletowe
» 2026-03-19 12:21:20
Cześć.
Chciałbym zaprogramować grę 3D. W grze jest postaćz która ma na sobie pancerz. Pancerz ten chcemy zmieniać.

Teraz pytanie. Jak taki pancerz animować?

Chodzi o trzy stany:
-bezczynny - (oddychanie postaci)
-bieg (animowany ruch)
-kucanie (pochylenie postaci)

Czy w tym przypadku należy stosować animacje szkieletową. I jak działa taka animacja? Jak powinno to wyglądać - dać cały szkielet czy tylko fragment?
P-183950
DejaVu
» 2026-03-19 14:21:57
Wydaje mi się, że Twój pomysł jest zbyt ambitny w stosunku do celu/efektu jaki chciałbyś osiągnąć. Najprościej to zapewne ustalić aktualną lokalizację 'kręgosłupa' (tej jednej kości) i pozycjonować pancerz np. względem jego środka oraz nadawać rotację pancerzowi w zależności od ustawienia tej jednej kości. Nawet jeżeli rozwiązanie nie będzie idealne, to i tak powinno być względnie funkcjonalne. Możesz też wyszukać jakiegoś tutoriala na youtube jak coś takiego robi się w Unreal Engine. Będziesz miał przynajmniej świadomość ile to pracy w 'gotowym' narzędziu oraz jakie są ograniczenia/artefakty uboczne w super dopracowanym rozwiązaniu, a Ty pewnie nie będziesz w stanie się zbliżyć do tego `super rozwiązania` jakie zobaczysz w UE.
P-183951
tBane
» 2026-03-19 14:32:22
A co w przypadku innych elementów ekwipunku np. tarczy, rękawów, nogawic itd. chciałbym to jakoś opanować. W unreal engine z tego co zauważyłem to pod kości podpina się elementy ekwipunku. Czyli wszystko powinno być ustawiane względem jednego szkieletu czyli każdy element ekwipunku powinien także mieć zapisany taki sam szkielet?
P-183952
DejaVu
» 2026-03-19 14:53:40
Zrób najpierw jedną iterację, a potem będziesz się martwił kolejnymi elementami.
P-183953
tBane
» 2026-03-19 15:40:34
Jestem na wczesnym etapie planowania i wolałbym już mieć gotowe rozwiązanie, takie które napisze się raz i będzie działać git :-)
P-183956
skovv
» 2026-03-19 20:08:17
tak sie nie da.. Napisz test, zadziała i wtedy możesz planować dalej
P-183959
tBane
» 2026-03-19 20:29:16
Nie napiszę testu, bo nie wiem jak powinienem modelować animację w blenderze. Nie jestem w stanie bez poprawnego modelu zacząć programować
P-183960
« 1 »
  Strona 1 z 1