Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Dach Dwuspadowy dla budynku o nieregularnym kształcie w grze z widokiem Top-Down

Ostatnio zmodyfikowano dzisiaj: 0 min
Autor Wiadomość
tBane
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Dach Dwuspadowy dla budynku o nieregularnym kształcie w grze z widokiem Top-Down
» 2026-08-25 16:12:35
Cześć Wam! :-)
Próbuję zaprogramować dach dwuspadowy dla budynku o nieregularnym kształcie, ale nie mam pomysłu nawet jak to rozrysować :-/
Potrzebuję narysować koncept budynku i zaprogramować go.
Jak na razie mam coś takiego, ale to nie wygląda za dobrze.

Wiem, że chciałbyum zrobić to w ten sposób, że przeległe recty będą miały odwrotną orientację do rodzica czyli np. pion->poziom->pion, a gdy rect jest poniżej rodzica to zawsze jest pionowy pion->pion->pion. Mam nadzieję, że precyzyjnie sie wyraziłem.

Parametry dla outside:
Wysokość Ściany Przedniej: 3
Wysokość frontu dachu dwuspadowego: width/2

opis budynku
std::vector<std::vector<int>> _tiles;
std::vector<std::vector<int>> _walls;

Robił ktoś kiedyś coś podobnego i podzieliłby się doświadczeniem?

Pierwsza pomysł - dach flat w miejscu recta poziomego:

Drugi pomysł - dach ale wyższy:
P-184472
skovv
» 2026-08-25 18:20:19
No jak.. rysujesz przecież pierw dwa dachy "pionowe" a potem poziomy i tyle. Na rysunkach masz to źle bo dachu poziomego jakby nie ma albo na drugim rysunku jest dociągnięty do rogu budynku szczyt jakby był jednospadowy. Musisz zawsze wyliczyć środek, w tych "pionowych" dachach robisz ok ale dla "poziomych" kompletnie źle. Nie rysujesz szczytu do krańca(czyli pozycja y0 budynku) tylko wcześniej a po prostu drugą stronę rysujesz ciemniejszą albo wcale. O ile w tych pionowych dachach jest łatwo bo masz widok od tej strony - o tyle dach w bok jest w rzucie izometrycznym czyli widzimy całą jedną stronę dachu a druga jest ledwo widoczna albo wcale. Możesz sobie łatwo policzyć do którego momentu rysować bo masz np budynek:

aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaa..aaa
aaa..aaa
aaa..aaa

Widzisz że dach poziomu zaczyna się od y(pozycji0 budynku) do rzędu trzeciego racja? Jako że masz 3 ściany do góry i przesuwa Ci to ogólną wysokość całego dachu o np 100px to już wiesz że ty rysować musisz od tej pozycji - ale to masz. Info od kiedy masz poziomy dach do kiedy też masz: 3 kratki w dół od y ale nie rysujesz tak tylko zaczynasz rysować dopiero od y 1/4 całej wysokości tego dachu bocznego - czyli niżej niż na końcu dachu - to da Ci złudzenie czyde xd I rysujesz do środka dachu pionowego jeśli chodzi o os x. Czyli ogółem byłoby prawie jak na 2 rysunku tylko środkowy dach nie ma być rysowane od samej góry tylko 1/4 lub 1/3 z tych trzech pól w dół i o tyle krótszy.
P-184473
« 1 »
  Strona 1 z 1