Kwestia formalna.  Co jest zmienną wskaźnikową?   *wskaz_x    czy   samo wskaz_x ?
Ostatnio zmodyfikowano 2010-09-21 16:31
marek Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Kwestia formalna.  Co jest zmienną wskaźnikową?   *wskaz_x    czy   samo wskaz_x ? » 2010-09-20 16:37:22 Biorąc pod uwagę ten kawałek

to mówimy że zmienną jest x a nie int x
 To w takim razie przy definicji zmiennej wskaźnikowej  int x = 50; int * wsk_na_x; wsk_na_x = & x 
zmienną wskaźnikową   jest   wsk_na_x   czy  *wsk_na_x ? 
 według mnie * jest częścią wyrażenia int*  i dlatego zmienną wskaźnikową jest wyrażenie wsk_na_x
  | 
 | 
pekfos  | 
» 2010-09-20 17:09:14 * jest związane z nazwą a nie typem int * a, b;  int * c, * d; 
  * przed nazwą wskaźnika to wywołanie operatora dereferencji czyli odwołania się do wartości wskazywanej.  | 
 | 
Elaine  | 
  » 2010-09-20 17:59:29 | * jest związane z nazwą a nie typem |  
 Z typem, z typem - typem jest int* (patrz np. vector<int*>). Gwiazdkę trzeba przy deklarowaniu dać obok zmiennej tylko i wyłącznie z powodu dziwnej składni deklaratorów.  | 
 | 
» 2010-09-20 18:27:55 Coraz bardziej jestem przekonany że zmienną wskaźnikową jest wsk_na_x 
a nie * wsk_na_x 
tak jak np w wyrażeniu ++x zmienną jest x 
a nie ++x 
Wątpliwości wzięły się prawdopodobnie stąd, że jedynym działaniem na zmiennej wskaźnikowej z jakim dotąd się spotkałem była operacja wyłuskania (operator*) i nigdy zmienna ta nie występowała z innymi operatorami np
 wsk_na_x = wsk_na_x + 123 
 | 
 | 
pekfos  | 
» 2010-09-20 19:08:56 cout &( 0x22ff74 ); operatorem & pobierasz adres, konkretnie jakiejś stałej utworzonej przez kompilator o wartości 0x22ff74 a poza tym nigdy nie zrobią tego samego bo adres x przy każdym uruchomieniu będzie inny  | 
 | 
» 2010-09-21 16:31:28 Już wiem.
 Zmienną wskaźnikową jest wsk_na_x  a nie  * wsk_na_x  | 
 | 
|  « 1 »  |