Nazewnictwo w temacie "funkcje" - pytanie formalne
Ostatnio zmodyfikowano 2010-09-26 02:49
marek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Nazewnictwo w temacie "funkcje" - pytanie formalne » 2010-09-25 19:52:31 Jest program z funkcją #include <iostream> int dodaj_1( int ); int main() { int x = 5; x = dodaj_1( x ); std::cout << x << "\n"; return 0; } int dodaj_1( int tym_x ) { tym_x = tym_x + 1; return tym_x; }
Wg. mnie wyrażenie int dodaj_1( int ) jest tzw. deklaracją funkcji
Samo dodaj_1( x ) jest funkcją.
A jak poprawnie nazywa się samo int dodaj_1( int tym_x ) będące pierwszym wyrażeniem definicji funkcji?
|
|
kamillo121 |
» 2010-09-25 20:16:30 warto się zaznajomić z "extern" :) Pierwsze to deklaracja a potem definicja(z ciałem funkcji) samo "dodaj_1( x )" to przecież wywołanie więc nie bardzo kumam o co Ci chodzi :) |
|
» 2010-09-25 20:29:27 Ale powstałby wtedy taki dziwoląg logiczny
dodaj_1( x ) jest wywołaniem funkcji dodaj_1( x )
Co do definicji funkcji, to wiem że to int dodaj_1( int tym_x ) { tym_x = tym_x + 1; return tym_x; }
nazywa się definicją funkcji
A jak się nazywa samo to int dodaj_1( int tym_x ) bez reszty? |
|
kamillo121 |
» 2010-09-25 20:53:13 Jaki dziwoląg, normalnie dodaj_1( x ) to wywołanie funkcji int dodaj_1( int tym_x ) . int dodaj_1( int tym_x ); <-- deklaracja |
|
» 2010-09-25 21:02:52 Zauważ,że int dodaj_1( int tym_x ) raz nazwałeś funkcją a raz deklaracją funkcji.
To czym w końcu to jest?
Wiem, że to dyskusja typu "ile diabłów zmieści się na łebku od szpilki?", ale staram się napisać coś w rodzaju artykułu i brakuje mi słownictwa.
Nic nie zmieniłem tylko testowałem ten edytor.
|
|
kamillo121 |
» 2010-09-25 21:06:22 #include <iostream>
int foo( int x );
int main() { std::cout << foo( 20 ); return 0; }
int foo( int x ) { return x * x * x; }
Jasne teraz? /edit w skrócie, foo( 20 ) jest wywołaniem funkcji int foo( int x ); int foo( int x ); int foo( int x ) { }
foo( 20 );
|
|
ison |
» 2010-09-25 21:16:19 @up chyba nie o to mu chodziło w tym miejscu: int foo( int x ) { return x * x * x; }
ta linijka: nie wiem czy to ma w ogóle jakąkolwiek nazwę. Jest to zwyczajnie ciąg znaków opisujący nazwę, typ zwracanej wartości funkcji oraz jej argumenty |
|
» 2010-09-25 21:29:18 Staram się to dopasować do logiki i powiedziałbym tak.
Samo int foo( int x ) jest deklaracją i w skrócie myślowym funkcją
Całość
jest definicją funkcji
Wtedy to miałoby sens-> foo( 20 ); //wywołanie funkcji int foo(int x);
Dzięki. Nie do końca, ale trochę się rozjaśniło.
Inna sprawa, że porządni ludzie w sobotę wieczorem żłopią piwo, jedzą chipsy i siedzą przed telewizorem. Poprawcie się.
|
|
« 1 » 2 |