Problem na początku kursu podstaw
Ostatnio zmodyfikowano 2010-10-10 15:44
Kulzon123 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem na początku kursu podstaw » 2010-10-02 14:04:52 Cześć jestem tu nowy i mam problem na samym już początku kursu podstaw programowania a mianowicie kiedy wpisałem ten 1 kod to build message napisało mi że był 1 error i 1 warning (link do zdjęcia:http://yfrog.com/bgproblemxlp). Może mam złą wersję programu. Jeśli tak to proszę o link do odpowiedniej wersji programu C::B. Z góry dziękuję. |
|
ison |
» 2010-10-02 14:52:10 plik powinien mieć rozszerzenie .cpp |
|
LeSter |
» 2010-10-06 19:37:40 Co zrobić, aby plik zapisywał się automatycznie w C++?? Irytuje mnie ciągłe wpisywanie na końcu pliku ".cpp". Jest na to jakieś rozwiązanie? |
|
Serilek |
» 2010-10-06 19:43:54 Ja bym polecił używanie jakiegoś IDE ;) Np. Dev-C++ IDE to tak jakby edytor i kompilator w jednym. Tam bez problemu bedziesz zapisywał z *.cpp
Pozdrawiam
@edit. Swoją drogą, zamiast printf używaj cout (std::cout<< "Test programu";) Na początku programu dodaj też bibliotekę iostream czyli: #include <iostream> |
|
ison |
» 2010-10-06 20:22:13 @up przecież Code::Blocks (ten z którego autor tematu korzysta) to też IDE... nawet nie uzasadniłeś swoich rad dotyczących korzystania z cout'ów i cin'ów zamiast printf'ów i scanf'ów - szczególnie że te drugie są szybsze ;) |
|
Serilek |
» 2010-10-06 20:34:08 Tak C::B jest IDE mój mały błąd (dzięki za zwrócenie uwagi:] ) Lecz z doświadczenia wiem, ze DEV-C++ sprawia mniej problemów (przynajmniej w moim wypadku) stąd też moje POLECENIA ;))
Co do szybkości cout i cin. Jeżeli rzeczywiście mierzył byś wydajność, zauważył byś ze wydajniejsze jest rozwiązanie buforowane (czyli cin &cout), zresztą nie ma to chyba sensu, bo są to bardzo minimalne różnice i przy początkach z C++ wręcz nie zauważalne, według mnie, trudniej też jest zrobić błąd przy używaniu cina i couta :) Ot tak. :))
Pozdrawiam |
|
ison |
» 2010-10-06 21:07:09 Jeżeli rzeczywiście mierzył byś wydajność, zauważył byś ze wydajniejsze jest rozwiązanie buforowane (czyli cin &cout),
ZONK! :D od kilku lat uczestniczę w olimpiadach informatycznych i wiem z własnego doświadczenia (i z doświadczenia i wiedzy innych ludzi) że standardowe printf i scanf działają znacząco szybciej. Nie mówię tu o minimalnych różnicach. Zadanie wczytujące ze standardowego wejścia cin'em zazwyczaj daje w efekcie przekroczony limit czasu mimo poprawnej (oczekiwanej) złożoności programu ;) Kogoś kto wysyła na olimpiadę zadanie z cin'ami można nazwać samobójcą (sam straciłem kiedyś na tym punkty) (ios_base::sync_with_stdio(0) polepsza ich wydajność, mimo tego i tak printf'y i scanf'y górują ;)) |
|
SeaMonster131 |
» 2010-10-06 21:08:23 Lecz z doświadczenia wiem, ze DEV-C++ sprawia mniej problemów |
Może i tak, ale tylko na początku programowania, proste projekty itd... Później to Code::Blocks albo Visual itd... :) |
|
« 1 » 2 |