Wiersz poleceń
Ostatnio zmodyfikowano 2010-10-08 20:00
yoogi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wiersz poleceń » 2010-10-08 14:10:31 Witam
Mam problem bo chcę uruchomić internet explorer po przez wiersz poleceń i nie wiem jak to napisać jakieś pomysły ?
z góry dziękuję za każdą pomoc.
#edit otwiera mi się za pomocą: "C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe"
ale lepiej by było jak by było krótsze polecenie coś w rodzaju "notepad" czy "calc"
#edit 2
aha i jak bym mógł prosić to chciał bym napisać pętle która będzie się wykonywała dopuki nie zostanie wciśnięty jaki klawisz np. "space" |
|
dmx81 |
» 2010-10-08 15:06:58 czesc, co do drugiego pytania (dopóki :) ) tu masz tylko pomysl, wykonan jest wiele (np przez getchar(), zalezy z jakiej biblioteki korzystasz/chcesz korzystac) char c, d; cin >> c; while( cin >> d != c ) { ... }
oczywiscie mozesz tez zrobic to na inne sposoby, z gory w kodzie ustalic co ma byc wyjsciem z programu - ale to sa podstawy - poczytaj kurs C++... |
|
» 2010-10-08 15:14:01 czytałem
ale po formacie straciłem wszystkie kodu a nie będę się ich na pamięć wszystkich uczył a poza tym nie programowałem z miesiąc może 2
a ten notatnik ? wiesz jak uruchomić innym sposobem ? |
|
dmx81 |
» 2010-10-08 15:43:47 tak, poprobowalem i odkrylem odpowiedz :) po pierwsze, konsola jak sie otwiera, to masz wypisana sciezke np c:/documents and setings/user
i wszytsko co sie znajduje w tym katalogu - odpalasz bezposrednio wpisujac nazwe pliku. jesli nie ma tego w tym katalogu to:
wyjscia nr1. wpisac pelna sciezke dostepu do pliku
nr 2 umiescic program w tej lokalizacji, na ktora wskazuje konsola (nie polecam !!!!) nr 3 utworzyc skrot do programu/pliku i umiescic go w tej lokalizacji, a nastepnie w konsoli wpisac nazwa.lnk - mi sie uruchomilo :)
a sprawdzalem dla pliku txt i dla innego programu, ktorego skrot tam umiescilem, wpisalem nazwe i po kropce lnk - utworzyl sie :) |
|
ison |
» 2010-10-08 16:36:44 w konsoli windowsowej masz 2 rodzaje poleceń: wewnętrzne i zewnętrzne. Przykładowo komenda 'calc' lub 'notepad' to polecenia zewnętrzne, które możesz 'tworzyć' wklejając jakikolwiek plik o danej nazwie do folderu Windows lub system32. Możesz sobie zatem sam stworzyć polecenie 'iexpore' które po wpisaniu otworzy Internet Explorer ;) Stwórz w folderze Windows plik wykonywalny z rozszerzeniem .bat i wklej do niego zawartość (prawym edytuj lub otwórz za pomocą notatnika): @echo off start C:
zamiast C wpisz pełną ścieżkę do Internet Explorera na Twoim komputerze teraz gdy gdziekolwiek w konsoli wpiszesz 'iexplore' otworzy się wyżej wymieniony plik wykonywalny, który uruchomi IE |
|
lenrokskate |
» 2010-10-08 16:40:25 @ison nie lepiej po prostu tak: @start [sciezka] skoro masz jedno polecenie to nie trzeba echo off |
|
ison |
» 2010-10-08 16:42:11 @up co za różnica? każdy problem ma miliard rozwiązań a tu chyba nie chodzi o to aby oszczędzać na jednej linijce ;P (może autor będzie chciał jeszcze dopisać więcej poleceń) aha i jak bym mógł prosić to chciał bym napisać pętle która będzie się wykonywała dopuki nie zostanie wciśnięty jaki klawisz np. "space"
prosze: #include <cstdio> #include <conio.h>
int main() { while( 1 ) { if( _kbhit() ) if( _getch() == ' ' ) break; printf( "Nacisnij spacje aby przerwac wypisywanie!\r\n" ); } printf( "Koniec!\r\n" ); while( 1 ); }
P.S. pisze się 'dopóki' |
|
» 2010-10-08 19:39:17 dzięki :] |
|
« 1 » 2 |