[C++] plugin w postaci DLL
Ostatnio zmodyfikowano 2010-10-11 15:47
markon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] plugin w postaci DLL » 2010-10-11 15:37:44 witam, mam pytanie takie bardziej teoretyczne. są programy co mają pluginy. Chciałbym napisać aplikację pod którą będzie można pisać potem pluginy w postaci DLL jak się do takiego czegoś zabrać, czekam na propozycje. pozdrawiam, markon |
|
pekfos |
» 2010-10-11 15:47:28 już to robiłem. wystarczy wiedzieć jak funkcje w dll wstawiać i wszystko. jak jest jedna nazwa, lub nazwa dll jako nazwa funkcji to można ją dynamiczne wczytać. takie main w dll. //edit: jakbym się nagrzebał w dysku to mógłbym ci nawet gotowy działający kod dać, ale najpierw podstaw się naucz :) //edit2: http://darkcult.nazwa.pl/wiki/index.php?title=DLL//edit3: bool rundll( const char * s ) { HINSTANCE dll; dll = LoadLibrary( s ); if( !dll ) return false; typedef void( * fun )( void ); fun func =( fun ) GetProcAddress( dll, s ); if( !func ) return false; func(); FreeLibrary( dll ); return true; } użycie: rundll( "mojdll" ); otwiera plik mojdll .dll(rozszerzenia nie dajemy!) i wywołuje funkcje void DLLIMPORT mojdll( void ); |
|
« 1 » |