co to znaczy ?
Ostatnio zmodyfikowano 2008-09-28 12:59
kb1093 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
co to znaczy ? » 2008-09-27 22:15:57 co oznacza taki komunikat ? : #endif without #if
dodam że wyświetla mi się po skompilowaniu takiego programu : #include <iostream.h> #include <conio.h> main() { int * tablica; int rozmiar; cout << "Ile elemtów ma mieć tablica: "; cin >> rozmiar; tablica = new int[ rozmiar ]; for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { cout << "Podaj element nr " << i << " : "; cin >> tablica[ i ]; } cout << "Zawartość tablicy: "; for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { cout << tablica[ i ] << ","; } delete[] tablica; getch(); }
|
|
DejaVu |
» 2008-09-28 03:48:00 Przede wszystkim, jeśli piszesz w C++, nie używaj #include <iostream.h> tylko #include<iostream>... a tak pozatym to mi się ten program kompiluje i nie dostaję takiego błędu i szczerze mówiąc nigdy się z takim nie spotkałem. /edit: Już wiem o co chodzi - komuniukat ten pojawia się, gdy używasz poleceń preprocesora ale w nieprawidłowy sposób, tj: #endif int main() { return( 0 ); }
Powyższy przykład pokaże błąd i informuje Ciebie, że napotkano zakończenie instrukcji warunkowej preprocesora, ale nie istnieje początek instrukcji warunkowej. Jak odkomentujesz to co jest zakomentowane komunikat zniknie, ponieważ kod będzie poprawny skłandiowo. |
|
kb1093 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-09-28 12:59:37 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; main() { int * tablica; int rozmiar; cout << "Ile elemtów ma mieć tablica: "; cin >> rozmiar; tablica = new int[ rozmiar ]; for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { cout << "Podaj element nr " << i << " : "; cin >> tablica[ i ]; } cout << "Zawartość tablicy: "; for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { cout << tablica[ i ] << ","; } delete[] tablica; getch(); } Taki kod już kompiluje się poprawnie ... Dzięki |
|
« 1 » |