mesajah Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak zrobić save ? » 2010-10-19 15:31:42 jak zrobić save do gry , że np włączam grę i jest wczytaj gre a jak naciśniemy wczytaj to odtwarza sie plik save.txt w ktorym jest np kod int lol = 10; . i jak zapisać taki plik ? |
|
kamillo121 |
» 2010-10-19 15:47:18 1. naucz się obsługiwać pliki(odczytywanie/zapisywanie) 2. stwórz sobie funkcję która wczyta plik z zapisami i drugą, która go zapisze 3. ustal sobie jak mają wyglądać save, tzn czy ma to być sama pozycja gracza i powiedzmy jakiś lvl i życie czy też np. budynki dostosowane do poziomu gracza, brak zebranych przedmiotów czy co tam masz 4. zakoduj :) |
|
SeaMonster131 |
» 2010-10-19 15:55:03 Zerknij sobie na biblioteke fstream :) |
|
ison |
» 2010-10-19 16:00:25 przykład wczytywania i zapisywania zmiennej do pliku: #include <cstdio> #include <iostream> #include <fstream>
void DisplayMenu( int val ) { system( "cls" ); printf( "1: Save value to file\n" ); printf( "2: Load value from file\n" ); printf( "3: Change value\n" ); printf( "4: Exit\n" ); printf( "VALUE = %d\n\n", val ); }
void SaveToFile( char * path, int val ) { std::ofstream out( path ); out << val << std::endl; out.close(); delete[] path; }
void LoadFromFile( char * path, int & val ) { std::ifstream in( path ); in >> val; in.close(); delete[] path; }
void ChangeValue( int & val ) { int NewVal; printf( "Enter new value: " ); scanf( "%d", & NewVal ); val = NewVal; }
int main() { int value = 0; char cmd = 0; while( cmd != '4' ) { DisplayMenu( value ); cmd = std::cin.get(); if( cmd == '1' ) SaveToFile( "save.txt", value ); if( cmd == '2' ) LoadFromFile( "save.txt", value ); if( cmd == '3' ) ChangeValue( value ); std::cin.sync(); } }
|
|
» 2010-10-19 16:07:01 1. sam sie skapnołem ,ale... mam taki kod i kolorów mi nie wyświetla dlaczego ? #include <iostream> #include <conio.h> #include <fstream> #include "class.h" #include "ddtconsole.h"
using namespace ddt::console;
using namespace std; void main() { int false_load = 7; int true_load = 1; ddt::console::gotoxy( 36, 11 ); cout << " Menu Glowne \n"; ddt::console::gotoxy( 36, 14 ); cout << " 1. Nowa Gra "; ddt::console::gotoxy( 36, 17 ); bool good(); bool is_open(); std::fstream plik; plik.open( "save.txt", std::ios::in | std::ios::out ); if( plik.good() == true ) { void textcolor( int true_load ); cout << " 2. Wczytaj Gre "; plik.close(); } if( plik.good() == false ) { void textcolor( int false_load ); cout << " 2. Wczytaj Gre "; plik.close(); } getch(); }
w class.h tylko są komentarze wymyślałem z kolegą klasy,frakcje i rasy :P |
|
pekfos |
» 2010-10-19 16:13:28 bo nie umiesz nawet funkcji odpalić funkcja( wartosc ); |
|
» 2010-10-19 16:23:12 pekfos źle mówisz sam zauważyłem zobacz : void textcolor( int true_load ); od kiedy void przyjmuje wartość ? Dla innych z tym problemem ZAMIEŃCIE NA INT kiedy to debuguje : #include <iostream> #include <conio.h> #include <fstream> #include "class.h" #include "ddtconsole.h"
using namespace ddt::console;
using namespace std; void main() { int false_load = 7; int true_load = 1; ddt::console::gotoxy( 36, 11 ); cout << " Menu Glowne \n"; ddt::console::gotoxy( 36, 14 ); cout << " 1. Nowa Gra "; ddt::console::gotoxy( 36, 17 ); bool good(); bool is_open(); std::fstream plik; plik.open( "save.txt", std::ios::in | std::ios::out ); if( plik.good() == true ) { int textcolor( 1 ); cout << " 2. Wczytaj Gre "; plik.close(); } if( plik.good() == false ) { int textcolor( 7 ); cout << " 2. Wczytaj Gre "; plik.close(); } getch(); }
Pisze mi takie coś "Unable to start program , ścieżka do projektu i na dole Odmowa dostępu" |
|
ison |
» 2010-10-19 17:01:15 od kiedy void przyjmuje wartość ?
|
od zawsze kiedy funkcja oczekuje jakichkolwiek argumentów... Radzę powtórzyć lekcję o funkcjach bo coś mało je ogarniasz przy wywoływaniu funkcji nie piszesz 'int' ani 'void' w przypadku: funkcja ZWRACA int jak masz znaczy że funkcja nic nie zwraca pekfos źle mówisz sam zauważyłem zobacz :
|
mocne słowa... nie ma to jak pouczać moderatorów fora dla programistów swoją nikłą wiedzą ;p Dla innych z tym problemem ZAMIEŃCIE NA INT
| http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E&feature=related |
|
« 1 » 2 3 4 5 6 7 |