[Kurs C++, Lekcja 9] Problem z kompilacją kodu
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-11 16:32
Faget Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Kurs C++, Lekcja 9] Problem z kompilacją kodu » 2010-10-28 22:33:05 Witam. Utknąłem przy zadaniu domowym z lekcji 9 a mianowicie trzeba napisać program, który wczyta 3 liczby rzeczywiste a potem je wypisze. Mam także zadbać o to aby bufor strumienia wejściowego był za każdym razem czyszczony ( nie rozumiem po co ) oraz wynik końcowy powinien również zawierać informacje czy wczytanie danej liczby się powiodło. Na początek zacząłem od wczytania jednej liczby a nie trzech. Oto mój kod źródłowy: #include <iostream> int main() { float a; std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista:" std::cin >> a; std::cout << "Czy udalo sie wczytac?" << std::cin.good() << std : endl; std::cout << "Czy cos nawalilo?" << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Liczba a=" << a << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); return 0; } Wywala mi 3 błędy ale nie mam pojęcia co jest niepoprawne. |
|
ison |
» 2010-10-28 22:56:37 w 5 linijce brakuje średnika na końcu linii w 7 linijce powinny być dwa : zamiast jednego |
|
» 2010-10-28 23:06:16 Dzięki, wszystko teraz działa ale pojawia się problem jak zrobić, żeby wpisać 3 różne liczby ? Autor kursu demonstruje wszystko na jednej liczbie a jak mam zrobić, żebym mógł po włączeniu programu po kolei wpisywać każdą z liczb ? Próbowałem z czymś takim ale nie do końca się udało: #include <iostream> int main() { float a; float b; float c; std::cout << "Podaj 3 liczby rzeczywiste:"; std::cin >> a; std::cout << "Czy udalo sie wczytac?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo?" << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Liczba a=" << a << std::endl; std::cout << "Liczba b=" << b << std::endl; std::cout << "Liczba c=" << c << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); return 0; } Wybaczcie ale jest to mój drugi dzień z programowaniem i nie wszystko od razu łapię ;) |
|
Dragonit |
» 2010-10-28 23:14:39 Użyj pętli: float liczba[ 3 ];
std::cout << "Podaj 3 liczby rzeczywiste:";
for( int i = 0; i < 3; i++ ) { std::cout << "Podaj " << i << " liczbe rzeczywista:"; cin >> liczba[ i ]; }
|
|
ison |
» 2010-10-28 23:23:00 @Dragonit, on się dopiero uczy, lepiej mu nie mieszać wczytywanie 3 liczb: #include <iostream>
int main() { float a, b, c; std::cout << "Podaj 3 liczby rzeczywiste:"; std::cin >> a >> b >> c; std::cout << "Czy udalo sie wczytac?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo?" << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Liczba a=" << a << std::endl; std::cout << "Liczba b=" << b << std::endl; std::cout << "Liczba c=" << c << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); return 0; }
|
|
» 2010-10-28 23:27:02 @ison: właśnie miałem pisać, że nie za bardzo pojmuję ale pojawiłeś się Ty i wszystko jest OK ;) Działa ;) Dzięki |
|
sikora91 |
» 2011-07-11 15:28:05 Witam. Próbuje zrobić zadanie z rozdziału 9 i próbuje wpisać przykładowe dane jak są podane i żeby wyszły przykładowe dane wyjściowe jak jest to pokazane oraz aby wczytać do zmiennej czy sprawdzenie. Czy może sprawdzić to ktoś kumaty ja dopiero zaczynam. #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int main() { float liczba1; bool a; float liczba2; bool b; float liczba3; bool c; cout << "Wprowadz liczbe\n"; cin >> liczba1; cin.good() >> a; cin.sync(); cout << "Wprowadz liczbe\n"; cin >> liczba2; cin.good() >> b; cin.sync(); cout << "Wprowadz liczbe\n"; cin >> liczba3; cin.good() >> c; cin.sync(); cout << "Liczba pierwsza to:" << liczba1 << "\t Wczytano?" << a << endl; cout << "Liczba druga to:" << liczba2 << "\t Wczytano?" << b << endl; cout << "Liczba trzecia to:" << liczba3 << "\t Wczytano?" << c << endl; getch(); return 0; }
|
|
DejaVu |
» 2011-07-11 16:32:54 |
|
« 1 » |