Pomoc z programem pokazującym liczy parzyste oraz nie parzyste
Ostatnio zmodyfikowano 2010-11-07 16:48
Tymek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pomoc z programem pokazującym liczy parzyste oraz nie parzyste » 2010-11-07 15:47:33 Mam zrobić program pokazujący liczby parzyste i nie parzyste oto mój kod
#include<iostream>
using namespace std;
int main() { int x , y , i ; cout << " wprowadz ilosc liczh " << endl ; cin >> x ; for(i=0 ; i<100 ; i=i+1) { if((y%2) { cout << "ilosc liczb parzystych wynosi" <<y<< endl ; } else { cout << "ilosc liczb nie parzystch wynosi" << endl ; } } system("pause"); }
Chce zrobić tak żeby liczy które nie dają reszty są parzyste , a te z resztą nie parzystę niestety nie mogę sobie z tym poradzić da mi może ktoś jakąś wskazówkę bądź radę?
czy tak zapis jej poprawny ? if((y%2) 0!=) że y jest nie równe 0. ??:) |
|
» 2010-11-07 16:17:52 Wymyśliłem jeszcze takie coś ale też nie działa
#include<iostream> using namespace std; main() { int a, np=1, p=1; cout << "wprowadz a " << endl ; cin>>a; while (a) { if(a%2) { np++; } else { p++; } } cout<<"Ilosc liczb nieparzystych: "<<np<<" ."<<endl<<"Ilosc liczb parzystych "<<p<<" ."<<endl; system("pause"); }
|
|
szyx_yankez |
» 2010-11-07 16:24:58 Pomyśl, jak program ma wyjśc z pętli while jeżeli zmienna "a" jest stała? Musisz go zmniejszać, za każdym obiegiem pętli. |
|
ison |
» 2010-11-07 16:26:01 #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int a, np = 0, p = 0; cout << "wprowadz a " << endl; cin >> a; for( int i = 1; i <= a; ++i ) { if( i % 2 ) { ++np; } else { ++p; } } cout << "Ilosc liczb nieparzystych: " << np << "." << endl << "Ilosc liczb parzystych: " << p << "." << endl; system( "pause" ); }
|
|
» 2010-11-07 16:35:10 dzięki , to było takie łatwe ...... chyba za dużo nauki i się przegrzałem XD
Jeszcze mam takie pytanie tylko czy zapis taki jest poprawny?? if((y%2) 0!=) ?xD reszta z dzielenia nie równa się 0 .....? |
|
ison |
» 2010-11-07 16:40:34 @up nie, taki jest poprawny: |
|
» 2010-11-07 16:48:24 dziękuje za pomoc , zamykam temat |
|
« 1 » |